tisdag 30 juni 2009

Blixt och dunder!!!!!!


Ja efter en kvävande hetta då man inte törs gå nära utan risk för att klibba fast vid nån, så bröt det lös. Blixt och dunder under flera timmar, så nu blir det ett paradis för myggen. 3 dagar kvar att jobba innan semester. Känn på ordet hur ljuvligt det låter. När man som jag är evig student och inte vill sätta mig i skuld så har jag varit semestervikarie för andra under somrarna utom 2006 då jag jobbat hela året och fick en egen semester.


Nu har jag snart 3 veckors semester och så kommer den vanliga sommardiskussionen. Jag vill gärna vara i sommarstugan ute på ön i höga kusten. Maken vill nog hellre vara i fjällstugan. Jag gillar också fjällen på sommaren, men föredrar att vara där lite senare när det är mindre mygg. Maken vann diskussionen och det blir att åka till den här stugan på fredag.

måndag 29 juni 2009

Bad cooping!


Dålig cooping eller översatt som dålig förmåga att bemästra svårigheter. Så kände jag mig idag och skäms över mitt gnäll. Här har jag suttit och knutit tvålsnören i takt med Lotta Engberg som höll allsång på Liseberg ikväll i en varm och ombonad liten lägenhet medan mina nära och kära säkert slitit betydligt hårdare. Jag gissar följande:



  • Maken har klippt gräsmattan i värmen

  • Äldsta dottern har kämpat med barnen efter en kämpig dag på sjukhuset

  • Min storasyster har skottat jord in i sitt nya växthus

  • Min chef har tillsammans med dottern kämpat att få upp växthuset och samtidigt slagits mot myggen.

  • Yngsta dottern kanske fått sin nya dator eller är ute och promenerar med Charlie.

  • Yngsta sonen kanske jobbar ikväll på sitt nya jobb

  • Äldste sonen har jag kontroll på då vi har daglig telefonkontakt, och han har säkert tagit det lugnast av alla.

Jag känner att jag har det så bra att jag borde skämmas. En älskad make, fyra vuxna underbara barn samt en hop lika underbara barnbarn. Ett bra jobb, en bra utbildning, inga studieskulder och får bo i hus, lägenhet och stugor och behöver inte oroa mig över morgondagen. Jag ska till och med få förkovra mig mera och jag kan säga att lagboken användbar på grund av sitt tunga innehåll. Juridik och vävning kanske hör ihop på nåt sätt.



Nytt jobb utan personalansvar sökes!


En arbetsdag där elaka mail, svordomar i telefon och många som kommer och vill begära ledighet efter att ha skrivit på sitt anställningsbevis. Visst vädret är vackert, hembygdsdagare och Åsele marknad hägrar, för att inte tala om Storsjö yran. Men har man valt att jobba så har man. Vi har inte fickorna fulla med timvikarier som kan ställa upp med kort varsel.
Jag tänker på helgen i stugan där en läckande soyaflaska sölade ner hyllor, bänk mm. Ännu värre var det när kylskåpsdörren lossnade, vilket medför att jag alldeles strax blir fem och ett halvtusen kronor fattigare. Till sist när jag kom in i stugan där båda köksdörrarna var öppna och där sitter Ratatask med en stulen tekaka som jag bakat några timmar tidigare. Bifogar en bild på en fjolårets Ratatask som jag inte vet om det är samma som den här tjuven.

söndag 28 juni 2009

Min plats på jorden!


Så kändes det i helgen när vi tillbringade de flesta timmarna på stranden i solen. Här har mina barn lekt varje sommar sedan inköpet av stugan för 23 år sedan. Här har jag träffat min stora kärlek för att bli hans lagvigde några år senare. Här har nästan varje midsommar firats med släkt och vänner. Det är ett av våra paradis, och jag brukar tänka på hur privilegerad jag är som får uppleva allt som händer på Ön

onsdag 24 juni 2009

Kaffekalas hos kusinen i Lövliden!


Efter middagen med den strålande utsikten, blev det färd till min kusin i Lövliden där det vankades kaffe med hembakt bröd, rökt älgstek och helt underbara blåbärsmuffins. Kan man få receptet?????

En afton med kära släkten!




Tänk idag så träffade jag min moster, kusin från Ystad med PV och kusinen som bor i Lövliden med sin familj. Oj så trevligt det var. Loggade ut så fort jag kunde, promenerade ner till mostern som bor alldeles i närheten av mitt kontor. Där blev det kaffe i kopparna som min pappa gjorde under sin aktiva företagsperiod . Sedan blev det färd till hotellet där vi åt en god middag med en strålande utsikt. Laxspetten smakade underbart. Trevligt sällskap, god mat och en underbar utsikt kan göra vem som helst lycklig. Vilken matservering kan mäta sig med denna bedårande utsikt? Kusinens PV pratade till och med om att vilja bo här då skidsäsongen skulle gynna hans tävlingsiver.


tisdag 23 juni 2009

En ovanligt strulig dag!

I dag var det tungt på jobbet. Det schema som jag nu trodde skulle vara färdigt visade innehålla en hel del fel, vilket upprörde de drabbade. Jag tror jag behandlat flera hundra fakturor och när jag ringde till ekonomichefen om råd så gick hon in i min faktureringsbrevlåda och fick en chock och undrade hur jag kunde ha så mycket. Jag förklarade att jag brukade förutom mina egna även ta hand om en kollegas. Den här veckan vikariera jag delvis för en annan kollega, och där fanns förklaringen till massorna. Hon hjälpte till lite och i dagsläget har jag bara två stycken att ta hand om i morgon. Satt mig sent om sider för att ringa en brukare om inskolningstider och fick då veta att ingen kommit för att jobba. Miss i informationen igen. Ringde runt och fick till sist tag i en tjej som åtog sig att gå på cirkus med brukaren. Det känns fel att ta ut någon på övertid, men vad gör jag? Den tjejen får en stor stjärna i kanten och jag hoppas att jag kan återgälda den insats hon gjorde i kväll. en sådan här dag så skulle jag vilja ha ett jobb med mindre ansvar. Fick idag veta att jag tillsammans med min kollega hade 138 tillsvidare anställda som tillsammans bildar ca 100 heltidtjänster under våra ansvars vingar. sedan tillkommer alla timvikarier och alla dom som inte har en egen tjänst. Inte undra på att man får hjärnsläpp ibland.

Kvällen blev loj och det blev vävstolen som jag satt i för att rannsaka mig själv för min strulighet. Tänkte på att med lite mer kompetens skulle jag kunna vrida lite på yrkesbanan och gick in på studera.nu och ändrade lite på min anmälan till hösten. Arbetsrätten i Umeå är inställd och därför hittade jag en nätbaserad från Lunds universitet, och tog en reserv vid Gävle högskola. En sen anmälan innebär ju en viss osäkerhet och man kommer med i mån av plats.

Du har anmält dig till följande utbildningar:1. UMU-22214 - Psykosocial arbetsmiljö 15hp Dagtid, Distans, Halvfart (50%), Fristående kurs, Umeå universitet, Umeå

2. LU-23061 - Juridik: Nätburen kurs i arbetsrätt 15hp Dagtid, Internetbaserad distansunderv, Halvfart (50%), Fristående kurs, Lunds universitet, Lund

3. HIG-12200 - Arbetsrätt 15hp Blandade tider, Distans, Halvfart (50%), Fristående kurs, Högskolan i Gävle, Gävle

måndag 22 juni 2009

Närig!


Ja nu känner jag mig närig och vill tjäna en extraslant på mina tvålsnören som blir dödsstöten för mitt gamla företagande. Jag var på handelsgården i eftermiddag för att märka upp och skriva på kontrakt. När dom hänger där i butiken ser det ganska trevligt ut och kanske blir det ett och annat sålt under sommaren. Det är dags att göra något av de tvålbitar som jag förberett för ändamålet. Nu hänger dom där på tork i efter avsköljning för att under nästa steg plastas in. 28 stycken blev det ikväll och jag borde ha gjort detta långt tidigare, men som obotlig tidsoptimist så trodde jag att detta skulle vara gjort i en kaffekvart. Det lite som jag kommit igång och borde fortsätta i morgon efter jobbet. Jag som har ett ganska bekvämt liv här i min pyttelägenhet borde ju hinna med massor på min fritid på veckorna. Att jag i höstas jobbade heltid och samtidigt läste C-kursen i rättsvetenskap känns idag ganska overkligt, då jag tycker att jag inte hinner en bråkdel av va jag vill göra.

Sommarhetta!


Så är man tillbaka till en ny arbetsvecka I Vilhelmina. En mygga på mitt kontor har stört mig och den har flugit in över mitt arbetsbord och min ograciösa kropp vill inte klättra för att få slut på den. Typiskt att gå till anfall under telefontiden då jag har händer upptagna vid telefon och anteckningsblock. Sommarhetta är det när jag promenerade hem från jobbet och jag längtar till havet och båtlivet och hoppas att vi får i ordning storbåten för att vara ute en vecka och kaika omkring på vågorna i höga kustens skärgård. Extra sugen blev jag när vi på midsommardagen fick åka i den här fina båten mellan Malmön och Ulvön.

söndag 21 juni 2009

Glada mätta barn!


Glad och mätt var de minsta och som hoppade fram på den lilla byvägen som finns på Ulvön i höga kusten. Ulvön brukar även kallas för höga kustens pärla.

Pizza på Almagränd!


Som skepparn föreslog blev det pizza till middag, och visst var det gott tyckte alla.

Förslaget!


Förslaget kom från skepparn själv att vi alla skulle hoppa in i båten och fraktas ner till Ulvön för att äta pizza på Almagränd. Naturligtvis var det ingen som protesterade.

Midsommardagen!


På midsommardagen skall solen skina och vi ska steka hamburgare till alla nere vid stranden. Så blev det även i år och en viss herre åtog sig kockuppdraget utan protester.

Midsommarlekarna!


Naturligtvis ska det lekas och tävlas på midsommar. och jag kan bara beundra stilen en viss herre har. Betydligt stillsammare lekar har vi än det ni kan se på länken nedan.

Midsommarsången!


Snaps visor är jätteviktiga anser jag, till och med viktigare än själva snapsen som jag gärna kan vara utan. "Helan går" på japanska blev årets favorit.

Midsommarmaten!


Till midsommar skall det serveras sill och potatis! så även hos oss fastän sillbordet är lite mindre är tidigare år. Årets midsommaraftonmeny var sålunda:


Senapssill

Sill från köpstaö

Löksill

Ansjovissill

Norrlandsraff (varm sill med morötter, lök, äpplenoch tomat)

kokt potatis

köttbullar

kycklingklubbor

Janssons
Rökt lax
Senapsås (till laxarna)
Kälalax (lax som gräddas djupfryst i 80 graders ungsvärme i 4 timmar
Sallad
En god skaldjurspasta som Hedvig bistod med
Svenska snapsar
Valfritt: vin, vatten öl eller dricka
Marängtårta med jordgubbar och vispgrädde
En annan meny än på länken nedan;

Midsommar, det svenskaste som finns!


Midsommaren är över och kvar finns glada minnen från en helg på Malmön med kära släkten och goda vänner. Som de flesta svenskar så har vi ätit och druckit gott, sjungit, lekt och skrattat oss närmast fördärvade. Med flaggan hissad så har vi firat, dock inte hoppat runt midsommarstången och sjungit "små grodorna". Trevligt var det, men inte som tyskarna tycker att vi firar. Se bifogad länk. Vädrets makter var oss nådiga och lät oss fira i strålande solsken.


onsdag 17 juni 2009

Inför midsommar!


Midsommar närmar sig med stormsteg och även här är det förberedelser. Efter en dag med i det närmaste kaos på jobbet där brukare och anhöriga nästan begär det omöjliga. Ibland tror jag att jag blivit hård och kall när jag ser hur föräldraansvaret minskar och kraven på att kommunen ska bistå med allt blir allt större. Så fort rättighetslag nämns så förknippas det som om människor har rätt till allt. Nog med det, som jag får ta tag i på jobbet i morgon. Privat så har eftermiddagen varit trevlig. Vi haft ledningsmöte hos en av områdescheferna några kilometer utanför arbetsplatsen. God mat och trevligt sällskap blev det, och jag må säga att jag har underbart trevliga arbetskamrater. Hemmavid så har jag röjt undan i veckopendlarkyffet, frigjort en plastback för att packa maten i under morgondagen. Apropå mat så bjöds vi på underbart goda hällakakor som Ingrid hade bakat i sin Fälla hälla som stod placerad i ett uthus, och då känner jag genast att en sådan vill jag ha.

tisdag 16 juni 2009

Sillarna och strömmingarnas tid!


Så närmar sig midsommartiden då sill och strömmar skall finnas på allehanda bord i hela Sverige. Så även hos oss skall sillen avnjutas med nykokt färskpotatis, hårt bröd, smör och ost och en immig kall snaps och öl eller vatten till.
Så här efter jobbet så gick jag och handlade de ingredienser jag behöver för att lägga in några sillar. Inte kan det vara särskilt lönsamt då notan slutade på 396 kronor och den färdigköpta sillen och matjesillen gick på tillsammans 60 kronor. Men det är ju både kul och spännande att lägga in sin egen sill, och kan ses som ett nöje och notan kan placeras på nöjeskontot.
En varm sill ska det också finnas på midsommarbordet och i år ska det bli Norrlandsraff som består av sill, lök,rivna morötter. rivna äpplen, tomatpure svartpeppar, ströbröd och smör i 200 graders ugn i 30 minuter.

måndag 15 juni 2009

Makalösa manicken, en resa mellan tid och rum!


Makalösa manicken heter den föreställning som Cirkus stjärna presentera i kväll här på Folkets hus. Ensamblem består av funktionshindrade personer, och jag blir glad när jag ser de entusiastiska skådespelarna och deras fantastiska assistenter, som jag är stolt över att vara chef över. Efter en jobbig lång dag på kontoret så blev kvällen en positiv upplevelse.

söndag 14 juni 2009

Ny arbetsvecka i Vilhelmina!


Ja så har man rattat Volvon de 26 milen jag har till min arbetsplats och veckopendlar kyffe. En blöt färd blev det, men regnet minskade ju högre jag kom upp i landet. Jag har en tuff uppgift i morgon då jag ska försöka få ihop ett schema där jag vet redan nu att det fattas folk till. Det blir morgondagens bekymmer efter jag varit med Karin på inskolning. och jag har haft telefontiden klar så ska vi på handledning. Känn på ordet. Det är en lyx som vi får ventilera våra bekymmer som chefer. En avkopppling som väger upp bekymren på jobbet är skapandet som ger frid och spänning för själen. Den är spännande gardinväven somjag väver in tygbitar i. Det blir spännande att se när dom hänger på plats i relaxdelen i bastun som är under uppförande i fjällparadiset.

Midsommar, det svenskaste som finns!


Midsommarhelgen närmar sig och vist är midsommar det svenskaste som finns. Då ska flaggan hissas, sill, färskpotatis, nubbe och en jordgubbstårta till efterätt. Nubbevisorna blir nya från i år hämtade från cyberrymden. Vädret? om man tittar på yr.no så blir det regn hela helgen. Det blir att fira midsommar inne som många gånger förut. De tältande gästerna får tränga in sig inomhus. Stugan är inte stor, men finns det hjärterum så finns det stjärterum. En som garanterat har en egen säng är Hugo som ligger i sängen som både maken och svågern legat i som barn. Midsommar är för mig heligt, liksom påskhelgen i fjällstugan. Jul kan jag avstå ifrån, då jag tycker att det är ett kommersiellt jippo som jag gärna avstår ifrån. Jag tänker på hur kul det skulle vara om mina Kanadenska släktingar kunde komma och fira midsommar med oss.


Midsummer Swedish best there is. Midsummer weekend is approaching, and is the Swedish midsummer most available. Then the flag raised, herring, potatoes, dram and a strawberry pie for dessert. Dram songs are new from this year from cyberspace. Weather? if you look at yr.no so it will rain all weekend. It will be celebrating Midsummer contained as many times before. The tents of the guests may penetrate into the indoor. The cabin is not large, but there is room for everyone. One that is guaranteed to have your own bed is Hugo lying in bed that both husband and brother-in-law has been in as a child. Midsummer is holy to me, as well as the Easter weekend in the mountain cabin. Jul, I can give up, because I think it is a commercial stunt that I would refrain from. I think of how fun it would be if my Kanadenska relatives could come and celebrate Midsummer with us

Färdigskurat!


Så var det gjort, skurningen av utedasset som ingen vill göra. Själv tycker jag att det finns värre saker, som när bloggmadamen agerar som dyngtömmerska. Så farligt är det inte om jag gör det direkt på våren och om familjen och gästerna följer Johanssons toaregler som har följande lydelse:

När du sitter här och ruvar
ska du veta att dyngtömmerskan gruvar
så när du gjort dina stora behov
häll då i en skopa jord
Men om det gäller bara pink
kan du glömma denna hink
Då kan du med gott samvete hör dig sätta
när du dyngtömmerskans abetete vill underlätta
Årsdyngtömningen går då som en dans
och dyngrävaren gräver ner det nånstans
där växter och daggmask finner sig väl tillrätta
och du kan då känna dig delaktig till detta

Taikonbåt!


Samma visa varje år då skall båten packas med allehanda ting som behövs i sommarstugan på ön. Blommor, frysvaror Ny microvågsugn, tryckkokare vin, Cider och mycket mer ska ut för att förgylla vår sommar även i år. Sedan på hösten ska en massa fraktas tillbaka på fastlandet igen. Varje år säger jag, att nu har vi så mycket i stugan att nästa år behöver vi inte frakta ut så mycket nästa år. Men båten är alltid lika fulllastad varje färd ut till stugan före varje midsommar.

lördag 13 juni 2009

Nu ska den ner!


Nu ska den ner i jorden för att föda oss ännu en vinter till. Potatisen den goda som går att variera i oändlighet. Idag så råds vi som väger för mycket att avstå från potatis, pasta och ris. Vist skulle jag behöva få bort några kilo, men aldrig kommer jag att avstå från potatis. aldrig aldrig.....

Den blomstertid nu kommer!


Oj så långt sommaren har kommit här hemma. En kvällpromenad ner på åkern i går kväll för att plocka liljekonvaljer. en liten bukett bara, då vi gärna vill att de ska bli fler för att förgylla oss och vår herres hage. Tyvärr så växer ogräset lika snabbt så det blir till att gå ner på knä och rensa rabatten runt dyngbrunnen innan vi förhoppningsvis styr Volvon ut till stugan för att skura utedasset som ingen annan vill göra.

Det är väl det här man kallar skitprat.

onsdag 10 juni 2009

I en skapande röra!


Jo nog undrar jag själv hur jag är funtad som är så beroende av att skapa. Nu har jag kommit igång med gardinväven " En solitär bland dubbelvävar". Väven fungerar så att jag glesa fickor som jag sedan stoppar i små färgglada lappar som jag vävt i slutet på andra vävar. Nu klipps det rundlar, fyrkanter, romber och annat som ska sicksackas innan dom stoppas in i fickorna i väven sedan är det bara trampa till så fickorna återsluts och börja väva nya glesa fickor tills de 25 metrarna på varpbommen förvandlats till gardiner.
Jag ska erkänna att jag har flera års planer om vad som skall vävas i mina vävstolar som är utplacerade här och var.
I går kändes det lite stressigt att hinna färdigt innan jag slutar. Idag ringde chefen och ville att jag skulle jobba till den sista oktober då Jenny vill vara föräldraledig längre än beräknat. Och när man ändå är igång är det väl lika bra att fortsätta lite till. Jobbet är krävande men jätteroligt.

Godnatt alla ni , och se vilken härlig skapande röra jag lever i i mitt lilla veckopendlarkyffe.

måndag 8 juni 2009

Jobbansökan och tanke på refräng!


Så har jag sökt det första jobbet i år. Det har liksom blivit bortglömt när man har ett så roligt och spännande jobb som jag har som områdeschef inom handikappomsorgen. Tiden går fort och snart är det dags för refrängen då flyttlasset går söderut igen.
Jag vet egentligen inte vart det här året har tagit vägen. Riktigt roligt har jag haft här i mitt veckopendlarkyffe som är ägare av denna underbara vävstol, Öxabäck nummer 513 och som nu står är färdig att väva gardiner till relaxavdelningen i bastun som är under uppbyggnad i fjällparadiset.

söndag 7 juni 2009

Ett roligt klipp!


Ja, nu äntligen har jag vävt ut väven i vävstolen i fjällstugan. Det roligaste av allt är att klippa ner den färdiga väven, och se skapelsen man gjort. Nästa gång vi åker till fjälls så skall en ny varpfläta dras på och bli till dukar i hem och stugor och kanske till någon present också.

Ensam igen!


O vad tråkigt det känns när maken rattar Volvon mot hemmet och jag är kvar här i mitt pyttekyffe för en ny arbetsvecka. Jag känner på mig att veckan blir jobbig då ett krig började redan förra veckan av en missnöjd, krävande anhörig. Hur jag ska få ihop ett vettigt schema på de timmar som är beslutade är ett ännu större problem.
Fem ensamma dygn innan jag får omges av den famn jag älskar. Det känns nästan som om jag inte kommer att stå ut.

lördag 6 juni 2009

Nationaldag här i södra lappland!


Jo även vi firar nationaldag, men som talare pratar vi för oss själv. Vi får då de bästa svaren. Flaggan är hissad efter att min käre justerat flaggstången efter kälningens härjningar .

Mera snö!


En tur till Bojtikken med en leverans av vävstolen Storjonas som nu har fått sin slutgiltiga plats hos Ingrid. Hon var jättelycklig och tyckte att vävstolen såg ny ut, och jag berättade att jag vävt bastubadlakan i den, men även att den är ombyggd med en vågrät kontramarsch och med tramporna fastsatta från baksidan för att ge större trampkraft.
Kaffe och jättegoda hembakta hällakakor blev det hos Birger, och med oss hem fick vi en kasse med djupfryst röding och öring som jag tänker bjuda min kusin Eisabeth och hennes PV om dom kommer till oss helgen den 27-28 juni, så dom slipper tälta hos morbror Olaf och moster Gunhild. Då kan vi ju ge en guidad tur på kyrkogården i Dikanäs där våra förfärder är begravda. En tanke jag har att de sportige PV kan ju springa en tur upp på fjället och se vyn från ovan. Tack och lov att snöovädret har bedarrat och att vi kan få sommarkänslan till baka.

Nej se det snöar på nationaldan idag!


Så vaknar vi här i stugan och ser tunga snöflingor falla utanför vårt sovrumsfönster. Nu någon timme senare så har snöfallet övergått i regn och det klarnar upp lite. Men det var min ide att vi skulle fara hit i helgen, då sommarstugan kommer att uppta vårt intresse kommande helger. Inte blir det lunch ute idag då termometern visar 1,2 plusgrader.

torsdag 4 juni 2009

Hemma på snabbvisit!


Så här är man i hemmet på snabbvisit. Så kom diskussionen var vi skall vara i helgen. Makens förslag var att fara ut till stugan på ön och forsätta med städning och altantvätt. Jag tänker på blommorna i fjällstugan som behöver vattnas och kanske väven som skall vävas ut så Ingrid får solven från Kerstins vävstol som står i stugan. Efter en kort diskussion så blir det fjällstugan och nästa helg blir det hemmet för att förhoppningsvis sy kapell eller om så tidsoptimisten tror så hinner jag även så lin, göra färdigt på ön och städa båten här hemma.
I kväll har jag dock tagit mig i kragen och samlat ihop mina universitetspapper, maken har kopierat. Målsättningen är att skicka in ansökan för att få ut mitt examensbevis i rättsvetenskap för att kunna söka jobb närmare hemmet.
I morgon blir det tandläkaren och förhoppningsvis slipper jag den förhatliga tandprotesen som jag plågats med i månader. Maken ska byta däck på lastbilen, men sedan tar vi Volvon till fjällparadisets utsikt, som såg ut så här under våren. lite nyfiken är jag hur det ser ut imorgon när vi kommer dit
Godnatt till era alla

måndag 1 juni 2009

Att man kan längta så!


O vad jag längtar till nästa tur ut till paradiset på ön. kanske är det båtturen som gör det så mysigt att ha en stuga på en ö. Men det kanske blir annorlunda i framtiden om det blir en bro ut till ön. Vi skall rösta om vi skall fortsätta med projekteringen av en bro, och jag själv har bestämt mig för att rösta för en fortsättning av broprojektet.
Som områdeschef inom handikappomsorgen så blir jag dagligen påmind hur fort det kan ändras för oss vanliga normalstörda och vi själv sitter i en rullstol och inte längre kan åka båt mellan fastlandet och ön.
Än så länge tar vi båten ut och nästa gång blir nog midsommarhelgen då det skall flaggas, njuta av god mat och dryck och ha trevligt med släkt, goda vänneroch naturligtvis lånehunden Charlie.