onsdag 30 november 2011

Malligstropp!

Jo mallig och stolt känner jag mig nu när jag gjort min lilla smyckeskniv färdig. Igår var vi sista gången i snickarverkstaden för den här säsongen och nästa tisdag har vi en liten jul-avslutningsfest.

Det är kul att göra knivar i ett trevligt sällskap och efter jul ska jag göra en lite större kniv än den på bilden.

tisdag 29 november 2011

Bobinbordet!

Nu har snickaren gjort det praktiska lilla bobinbord som  jag ville ha. Det är i lagom arbetshöjd och i lådorna kan jag förvara det garner som ska bobinas upp på plåtrullar, och på hyllan under ryms två stycken plåtbobiner.

Jag tror jag ska måla underredet och lådorna vita och låta bordsskivan vara ofärgad. det vill säga bara behandlad med linolja, det balsamterpentin.

Igång......................

Nu är väven uppsatt och klar och otroligt nog har jag solvat rätt. Så nu är det bara att trampa och skyttla i den lilla vävstol som jag gillar så mycket . Bergå Rita heter vävstolen såldes av hemslöjden på 80-talet. Den blev ingen större hit då det är sällan jag ser den på salumarknaden. Men jag har en till på gång som ska få sin plats ute på ön då jag tror att den Glimåkra Aktiv som jag har på övervåningen och var tänkt till stugan blir för hög under snedtaket.

Usch vad dåligt det går!

Jag har solvat handukvarpen i köksvävstolen och får 16 trådar över, och tänker att om jag skedar och knyter upp tramporna så bör jag se om jag solvat fel. Jag hittade en sked på 60/10 men då jag börjar skeda så misstänker jag att den är är tätare än 60/10. Jag hittade sedan en 55/10 och började skeda igen, men när jag kommit till mitten upptäcker jag att skeden är för kort för varpen. Ytterligare sökande bland mina vävskedar så hittar jag en annan vävsked på 60/10 och som är 90 cm lång.
Det är bara att riva upp och börja om och så har jag denna dag fylld, och jag som längtar efter superordning har noll koll på mina vävskedar.

måndag 28 november 2011

Någon ville skämta!

I morse när jag vaknade kände jag något konstigt i sängen, och upptäckte att det låg en leksaksråtta under täcket..När jag ser att den är inköpt på Ikea så går misstankarna direkt till min yngste son som var här igår efter Ikeabesöket.
Mina barn vet hur otroligt  rädd jag är för just möss och råttor, men inte blev blev jag rädd för en "gosig mus" från Ikea.

söndag 27 november 2011

Idag den första advent......................

Idag den första advent är det när det nya kyrkoåret börjar. Det är den gudstjänsten som är den bästa på hela året då man får sjunga de fina julpsalmerna. Maken flisar ved och jag är hundvakt till krullet då dottern, sonen och exmaken åkt till Ikea.
Jag sitter i min vävstol  och solvar badlakan och har det bra, och då gör det inte så mycket att jag missar gudstjänsten.

lördag 26 november 2011

Julbord!

Nu har vi ätit vårt årliga julbord och är så mätta så mätta. Det var det största julbord jag någonsin varit på och på och på bilden syns raden av olika inlagda sillar. Men det är en trevlig tradition när alla barn och barnbarn är med och vi planerar en ny middag tillsammans nästa år igen.

fredag 25 november 2011

Åter på plats!

Nu är den tillbaka på sin plats min lilla köksvävstol som jag har så trevligt i. Varpan är åter på sin plats i källaren, och 5 varpfläter bev det + en liten fläta som jag ska väva hankar till handdukarna i en liten bandvävstol. I morgon ska jag förskeda den gardinväv som ska i Öxabäcken i källaren och i den här ska det bli färgranna badlakan i sålldräll.
Sedan ska det bli julbord tillsammans med familjen, make, barn, exmake och barnbarn. 3 vuxna barn och en vovve ska sova här natten till söndag. Det är en härlig tillställning som jag inte vill vara utan då det har blivit en tradition. Näske krog blir det detta år.

Köp, köp, köp....................

Jag sitter här och läser dagstidningen och får en besk smak i munnen när jag ser alla dessa annonser som försöker få folk att köpa deras kommersiella utbud. Det är avlöningsdag för många och då annonseras det om långlördag på stan.
Jag kan inte rå för det men jag tycker att julen har blivit ett kommersiellt jippo, där den rätta meningen med julen glömts bort. Jag slår nästan vad om att julhandeln kommer att slå nya rekord, trots höjda arbetslöshetsiffor och ekonomisk kris runt om i världen.
Jag vill ha en lugn enkel jul med lite skinka, sill och trevligt sällskap. Jag vill inte ha någon mat som åker ut och in ur kylskåpet flera dagar i rad och jag tänker inte medverka i kvinnornas vasalopp inför jul då det ska bakas, kokas karameller och dylikt. Nej jag vill ha en jul där jag inte lägger lägger på mig ett hekto på min överviktiga  kropp, och vill inte ha några pralin askar då jag har så dålig karaktär.

Nej en lugn jul med julmusik och lite julblommor och då är jag alldeles nöjd.

torsdag 24 november 2011

Lysande planer!

Vi sitter här vid köksbordet och söker fiberoptik på nätet till vår bastubelysning i fjällparadiset, och Bin Laden ligger i husses knä och verkar vara helt med noterna.

Fastknäppt!

Det är så praktisk när dynan nu sitter fastknäppt på vävpallen. Normalt så sitter jag och flyttar rumpan fram och tillbaka på vävpallen när jag väver, och detta gäller särskilt vid breda vävar.Titt som tätt åker dynan av vävpallen och jag svär i tysthet. Men nu sitter tryckknappar på dynan och vävpallen vilket gör att dynan sitter fast när jag förflyttar mig på pallen.
Egentligen så är jag mjuk och rund och skulle inte behöva någon mjuk dyna, men så mycket tid jag spenderar i en vävstol så är det skönt att slippa träsmaken och sitta mjukt och skönt,och nu ska fler dynor knäppas fast på andra vävpallar.

Idag fortsätter varpningen och jag är inne på fjärde varpflätan och måste nog ägna en dag till för att varpa gardiner, sänghimmel och sängkappa till vårt kommande romantiska sovrum i lilla höststugan.

onsdag 23 november 2011

Idag och i morgon..................

Idag och i morgon är det varpning som gäller. Nya vävar som ska bli så spännande och jag är så lycklig som får skapa.
Tidsoptimist som jag är, så trodde jag mig hinna varpa förra veckan men så blev det inte och jag får än en gång konstatera att jag är dålig på tidsräkning.

tisdag 22 november 2011

Nedklippt och uppställd!

Nu är väven i köksvävstolen nedklippt och det gröna tyget ska bli kuddar till bastubyggnadens relaxavdelning. Det vita tyget ska in i ett skåp för vidare planering i framtiden.

Min köksvävstol Bergå Rita är hopfällbar och uppställd mot väggen medan varpningen pågår, för ikväll ska varpan upp ur källaren till köket som är den enda plats jag kan varpa i.
Vi har ett stort härligt bondkök men inte så stort att både vävstol och varpa kan vara uppställd samtidigt. Jag ska varpa gardin, sänghimmel och sängkappa till lilla höststugan, handdukar och badlakan till hem och stuga och en oblekt varp som jag ska solva i munkabält för gardin och örngott.

måndag 21 november 2011

Slutbobinat för ett tag

Japp, nu kan jag inte använda den fantastiska maskinen i källaren då vi lyft in vedlådan och soffan som ska till bastubyggnadens hall i fjällparadiset. Soffan fanns här på logen och vedlådan köpte jag på loppis för 50 kronor för några år sedan. Soffan ska få lock med ett tyg som jag vävt och var tänkt till draperier. Det skall vara rött svart och grönt i bastubyggnaden och då passar det rödsvarta ylletyget på sofflocket.
Normalt så vill ingen hämta ved och särskilt inte jag som är livrädd för råttor och möss, som brukar vistas i vedboden. Jag har därför målat in en uppmaning till alla som öppnar vedlådan när veden nästan är slut.
Soffan, vedlådan, soffbord och en annan soffa ska med till fjälls när vi åker upp nästa gång och det ska bli så spännande att se hur det blir.


Nya idèer!

Jag har ett bord i bra höjd som jag brukar stå och bobina upp garnhärvor på plåtbobiner innan jag kör över garnet på koner i den fantastiska maskin jag har i källaren. Snickaren gjorde en hylla under bordet och då tycker jag att det blev så fint så det ska vitmålas för att placeras ut någonstans i hus eller stuga, och jag blir av med bordet i bra höjd för min garn-hantering.
I lördags tog jag hem två kökslådor som var från gamla köket i höststugan, skrapade och slipade dom igår och nu ska snickaren få göra ett litet bord i bra höjd med lådor som jag kan använda till min garn-hantering.
Jag tycker att det känns bra när gamla ting kommer till användning.

lördag 19 november 2011

Invintrad!

Nu har vi sovit sista natten i vår lilla höststuga och vintrat in stugan. Det är så otroligt mysigt där när vi eldar i öppenspis och vedspis.
Spegelbyrån som jag fick av min förra chefs dotter fick änglabeslag och kallas numera änglabyrån.
Kuddarna blev tilltofsade och ligger på plats på sängen.
Kristallkronan är på plats för att lysa upp vårt framtida romantiska sovrum.
Det lilla skåpet lämnade vi i badrummet och skall sättas upp när vi tapetserat om.
Garderobsdörrarna och makapären som skall ska hålla upp sänghimlen är målade, och får stå på tork till vi kommer dit nästa år.
Kornischen blev färdigställd och skall sättas upp nästa sommar då det går att ta sig ut till stugan
Kaninflten blev inte klar och fick följa med hem igen, och när vi kommit hem så åkte jag och dotterns svärfar tillbaka och plockade trattkantareller.
Så nästa år måste vi få igång vatten och avlopp. Vi ska tapetsera om sovrummet och eventuellt slipa parkettgolvet. Överkastet till sängen sitter i vävstolen i källaren och jag planerar att väva gardiner, sänghimmel, sängkappa, ryamattor, lakan och nya handdukar till badrummet. En ny säng ska införskaffas och vi kommer att provligga en säng på kungsängen någon gång när vi åker söderut. Det finns hopp och det är så kul att planera för vårt romantiska sovrum och vi har kommit en bra bit på väg.

torsdag 17 november 2011

Ett litet steg till!

Ett litet steg till till vårt romantiska sovrum i lilla höststugan. Garderobsdörrarna som förut var mörkgröna har blivit slipade och grundmålade. Likaså lilla makapären som ska hålla upp sänghimlen har blivit målad. Jag hoppas att jag kan måla ett varv ytterligare så vi kan ta med aterajlerna till stugan i morgon eftermiddag. Vi ska sova sista natten i stugan, då dom hotar med snö på söndag. Jag ska måla garderobsdörrarna på lördag morgon och även göra slutfinishen på kornischen innan vi åker tillbaka hem. Det är med blandade känslor vi stänger stugan för säsongen då jag gärna hade velat hinna tapetsera sovrummet.
Men som tidsoptimist så får jag acceptera att jag inte hinner allt, och får då vintern på mig att väva det som ska förgylla vårt sovrum.

Varpslakt!

Jag fick en varpfläta som jag trodde jag kunde väva något av. Men när vi försökte dra på väven så gick en del trådar av. Varpflätan slaktas därför för att bli stränggarn, för ripsmattor till sommarstugans sovloft har jag planer på och då kommer den slaktade varpflätan till nytta.
Det är tur att jag är ensam hemma och ingen ser när jag har dragit ut varpflätan i hela nedervåningen för att det inte ska trassla. Grekamen passade inte in i skedhållarna, så där kommer mina gamla lagböcker till användning.

Ibland har man tur!

Jag vävde en filt  under min tid i Vilhelmina. I den har jag slagit in garn från angorakanin, Kaninfilten ska kantas med band, och jag hade planer på att väva ett band i passande färger. Min bandvävstol är upptagen så därför har filten inte blivit klar. Men igår kväll så gjorde jag ett fynd bland mina gamla band som jag vävt tidigare i livet.
Bandet färger passar utmärkt till filten och äntligen kan jag göra den klar. Jag tror att kaninfilten skulle passa bra in i projektet  "romantiskt sovrum" i lilla höststugan.

onsdag 16 november 2011

Fynd!

Jag ringde på en annons om batikfärger och vi bestämde att jag skulle kolla på lagren mannen hade att sälja. Jag frågade mannen om frugan slutat färga då jag såg vad som var i påsen. Mannen som var i min egen ålder berättade att hans hustru gått bort för 3 år sedan, men det var först nu han hade ork att rensa upp bland hennes saker. Han berättade att hustrun var kreativ och gjorde så fina saker och han var glad att färgerna kom till användning. För de 250:- som jag betalade för några kg batikfärger fick jag även en massa kemikalier till växtfärgning.
Så nu ska jag färga mattrasor och väva fina färgäkta trasmattor, och jag tycker nog att jag gjort ett riktigt fynd.

tisdag 15 november 2011

En miljon önskas!

Hoppsan vad det drar iväg om vill ha det som vi tänkt oss. För några veckor sedan så pratade jag och maken att det är nog inte mycket mer som kostar i vårt pågående bastubygge. Men ack vad man bedrar sig. Lavarna i bastun kostar ca 15 000. Vi har diskuterat om belysning i bastun och tyckt att norrsken och vågig belysning skulle vara fint, men 16 000 för norrsken och 10 000 för den vågiga belysningen gör att vi måste tänka om.

Vita kornischer skulle var fint, och jag skickade mått och en förfrågan till ett företag som tillverkar kornischer.
13 000 skulle dom kosta och då får det bli Jysk eller något annat billigare alternativ. Jag såg ett runt marmorbord på blocket och mailade en fråga om vilket pris han tänkt sig, och fick svaret 12 500.

I tvättstugan så kostar städskåp och annan inredning mellan 7 - 10 000.

Maken fundera om han skulle kunna göra belysningen själv. Det betvivlar jag inte så teknisk som han är. Det blir inga kornischer och inget marmorbord i relaxrummet, då vi inte har någon kassakista att ösa ur. Men lavarna i bastun är nödvändigt liksom inredningen i tvättstugan.

Det känns som om det kostar att ligga på topp

söndag 13 november 2011

Jobbarhelg!

Vi är hemma igen efter en riktig arbetshelg i fjällparadiset. Maken har fixat skorsten, spikat och dragit rör. Jag har gjort ripsmattorna klara, städat kylskåp och målat. Makens whiskyskåp är uppsatt och lilla bordet med symaskins- underrede är på plats liksom spegelbyrån och kylskåpet.
Innan vi lämnade vårt bastuprojekt så var jag tvungen att prova om ripsmattorna passade och tog några bilder. Vi proveldade i kaminen som så småningom ska värma upp både tvättstuga, hall och relaxrum.
Kylskåpet är på plats i hallen och blir bra när Gärdins kommer med sina backar med mat i. I kylskåpet ska jag ha  laxmackor och vitt vin att bjuda på när vi kommer hem från våra fjällturer.
Spegelskåpet är på plats, men fick inga beslag denna gång. Skåpet ser snett ut, men det beror på en trött fotograf som målat i flera timmar. I skåpet ska vi ha alla fina Ittalaglas som vi köpt för ändamålet.
Kylskåpet är tomt nu, men jag skulle gärna göra en tur till Tallin och köpa Estländska goda Sakuöl till de bastubadande människorna, innan den riktigt härliga vårsäsongen kommer.
Solen lyste en del, men det är nog sista gången vi ser solen i vårt fjällparadis i år, då solen inte orkar över fjälltopparna i december och fram till slutet  på januari.
Helgen har varit slitig, men jag älskar det här livet och vill inte byta ut en enda sekund. Nästa gång vi åker upp så har vi soffan till hallen, soffan till relaxen, rumsbordet och en vedlåda med, och strävar efter att kunna basta första gången till jul.

lördag 12 november 2011

Grästuva i frostig skrud!

Tänk att en liten grästuva kan bli så vacker.

Rapport från en frostig fjälldal!

Vi är här i vårt älskade fjällparadis i övre Vojmådalen i södra lapplandsfjällen. Det är så otroligt vackert ute med vit frost överallt. -7,2 grader och ingen snö på fjälltopparna. Sjön är fortfarande öppen vilket är ovanligt för årstiden.
Jag tror aldrig att jag har sett så mycket frost på altanräcket, men vackert är det.
Kaktusarna i köksfönstret blommar enormt och verkar trivas med temperaturväxlingaren i stugan.
Maken eldar i bastukaminen så vi ska få varmt för att jobba vidare i bastubyggnaden, och jag ska senare idag prova att lägga ut mina nyvävda ripsmattor och se om dom passar. Just nu känns livet ganska bra trots min eländiga bihåleinflammation.

fredag 11 november 2011

Mattan är kapad!


Nu är mattan som jag hade det grova vävfelet på kapad och som tur så vävde jag så bred fåll att den räckte att sy på mattan där jag klippte den. Nu ska även den få följa med upp till fjällparadiset där jag ska laga alla trådar som gått av under vävningen. Det är så kul att väva ripsmattor så jag tror jag ska införskaffa en modern gredkam av stål som lär vara bra vid pådragningen av rips. Jag är lycklig ägare av massor med bomullsgarn så det finns hopp för en flera ripsmattevävar.
Den resterade biten av mattväven får bli en dyna till någon vävpall, och då känns inte mitt vävmisslyckande så hårt längre.


torsdag 10 november 2011

Uppnått mål!

Japp nu är ripsmatteväven utvävd och nedklippt, och inga vävfel på dessa mattor. Det blev en 4 meters matta til bastubyggnadens hall och en liten ca 1,5 meters mattstump. Jag ska fålla mattorna i morgon och sedan ta med dom upp till fjälls och se om den lilla duger eller om jag ska slakta den felvävda. Det är ju så härligt att sitta i relaxdelen och se ut över sjön och fjällen, och då sparar jag att sy in alla trådar som gått av tills jag sitter där i härligheten. Huvudvärken börjar så sakta släppa sedan jag fick en antibiotika kur i tisdags.

Vi hade tänkt att åka utan släpvagn, men då kom plåtslagaren med skorstens-stosen och då var det lika bra att packa släpet fullt. Med på släpet finns förutom skorstens-stosen, kylskåpet, spegelbyrån och så lilla bordet med symaskins-underredet med en bracckiamarmor-skiva som jag målat.
Det ska bli jättehärligt att komma upp, och denna helg borde jag vara betydligt piggare än förra helgen.

onsdag 9 november 2011

Praktiska aterailer!

Jag sitter fastklistrad i vävstolen då jag vill väva ut ripsmatteväven och ha med dom upp till fjälls till helgen. Vi har ändrat våra stugplaner, och stannar hemma nästa helg istället då det ska flisas ved.

När jag sitter där så tänker jag på vilka enkla aterailer som kan underlätta vävningen. Kontramarsch och belysning är ett måste på en vävstol men följande ting kan vara bra att ha.
Bomsprötuppsamlare där alla bomspröt som tillhör just den vävstolen finns. Vävstolen blir lite tyngre vilket är en fördel.
Liten pall att klättra på när jag ska knyta om kontramarschen. På den kan jag även sitta inne i vävstolen när jag ska knyta upp tramporna.
Liten nåldyna med ficka för skedkrok och där jag har lätttillgängliga knappnålar och säkerhetsnålar.
Lådor under vävpallen för att förvara lätttillgängliga saker i.
Krok för saxen som är ett måste vid vävningen.
Korg på sidan om vävstolen för att förvara lätttillgängliga saker i.

Säkerligen finns det flera praktiska aterailer att tillgå och jag tar gärna emot tips från andra vävare.

tisdag 8 november 2011

Fy fy för vävfel!

Jag kände på mig att nåt inte stämde och bestämde mig att klippa ner väven efter andra mattan för att kolla. Och naturligtvis har jag ett stort vävfel i början på första mattan som skulle pryda hallen i bastubyggnaden i fjällparadiset. Den går att fixa till hjälpligt men då blir den en meter för kort för hallen. Det är bara att bita i det sura äpplet och acceptera att det är bara att väva en ny hallmatta och hoppas att varpen räcker till liten matta till relaxdelen.
Jag är nöjd med mönstret och färgerna. men djupt missbelåten med mitt eget vävslarv.