tisdag 30 april 2013

Första målningsvarvet.....

När det går så otroligt dåligt att sy och hitta rättsfall så får jag ägna mig åt något annat, som till exempel målning av en liten dörr. Första målningsvarvet är gjort och jag ska erkänna att jag just nu lider av något som liknar förvaringshysteri och gör allt för att få någon sort kontroll.
Dörren hör till det här skåpet som jag har böcker och lite vävaterajler i.
Jag gillar öppna hyllor, då jag får en överblick över vävgarner och annat som hyllan jag har på övervåningen.
Och då det går bra att måla, så ska jag gå upp i garaget och slipa lådan som ska bli förvaring för saker som hör till bandvävning.

En dålig morgon.....

Usch vad det krånglar denna morgon den sista april. Jag som oteknisk bloggmadam förstår inte riktigt hur jag ska trä vissa trådar i overlockmaskinen.
Symaskinen bara krånglar trots att den är nyservad.
Strykbrädan är fortfarande belamrad med trasor som ska sys ihop och därför blir ingen duk struken till rumsbordet.
Källaren är kall och lockar inte till någon vävning av gallergardiner, boining, målning och annat. Och när det nu känns så eländigt så kanske jag borde leta rättsfall till min lilla rapport i vuxenpedagogik som skall vara klar om ca 3 veckor.

måndag 29 april 2013

Glahål i min köksvävstol.....

Japp nu är det dags för nedklippning i i köksvävstolen, och i morgon ska jag börja fundera på handdukarna till vår nya uteskita på ön, där färgerna ska bli somriga. Handdukarna ska jag rita in i vävprogrammet som jag fick i julklapp för några år sedan.
Åtta skaft och trampor har jag tänkt mig, och kul och spännande tycker jag själv. 

Trampa tuskaft......

Nu har jag bestämt mig för vad jag ska väva på den återstående delen av varpen, som sitter i min köksvävstol.
Det blir tuskaft där jag slår in en ulltråd och en lintråd tillsammans. Tyget ska bli baksida på dynorna som jag ska sy till rottingmöblerna. Tråkigt, men förhoppningsvis så går det ganska fort att väva ut varpen.

Jag vill, jag vill......

Åååå vad jag vill väva den här fina ripsmattan som jag hittat i en gammal vävbok.
Men jag förstår inte riktigt det där med "par" på vävnotan, tur är då att vår goda vän Kerstin Mauritzon som vi ska besöka om någon vecka har lovat hjälpa mig tyda vävnotan.

En kylig vårmorgon.....

Burr.... Det är bara tre grader varmt ute och innetemperaturen blir därefter. Då är det guld värt att ha en kakelugn att elda i.

lördag 27 april 2013

I min fjällvävstol....

I min fjällvävstol väver jag kökshanddukar hit till vår fjällstuga.
Jag måste knyta om kontramarschen lite men hittar inte pinnen som jag låser den med, så här i vårt fjällparadis råder ingen superordning precis.

fredag 26 april 2013

Rapport från en fjälldal.....

Vi har anlänt efter att ha styrt Volvon med släpvagn de 37 milen hemifrån. Solen har nyss gått ner och det är 0,2 grader ute. I bastuns relaxdel var det 13 grader och inbjuder inte någon sittning.
Sjön har gått upp lite mer än sist vi var här, och vi hoppas på en stilla vårflod, då vi har vårt fjällparadis ganska sjönära.

Ha en bra kväll alla ni. 

Beslutsvånda........

Nu är draperierna till källaren färdigvävda och under morgonen har jag haft viss beslutsvånda om vad jag väva av den resterande varpen som sitter på garnbommen. Det skulle kanske räcka till en draperilängd till, men samtidigt så behöver jag ett enfärgat tyg till dynorna som ska sys till rottingmöblerna.
Det randiga tyget är färdigvävt, men räcker inte till både bak och framsida till alla dynerna. Jag lämnar beslutet till veckan då jag nu ska packa till fjällresan som går av stapeln om några timmar. Häääärliiigt......

torsdag 25 april 2013

En liten låda i förvandling........

Den här lilla lådan ska renoveras, slipas, målas och spacklas. Lite kurbitsmålning på locket ska det bli och lådans användningsområde ska ett förvar för mina bandvävningsateriler.
Jag älskar superordning och efter sista veckornas letande efter de små bomspröten så ska här bli ordning och reda.

onsdag 24 april 2013

Växtbelysning hurra!

Idag kom den, växtbelysningen som jag köpt på nätet, dyr men jag hoppas att den tillför våra odlingar en del.
Jag har ingen erfarenhet av någon växtbelysning och kanske finns det någon av er bloggläsare som har det och kan informera om. Ledbelysning är det och då blev priset därefter, men maken kollade på Kinapriser och kanske blir det köp därifrån om den vi har vi har fungerar bra. Spännande värre är det och i morgon blir det en trädgårdsdag, ja lite vävning blir det också.

tisdag 23 april 2013

Sista knivkursen i vår......

Ikväll har vi haft den sista kvällen på våran knivkurs. Min svampkniv är färdig men inte makens som saknar både borst och slire.
I september kör vi igång igen och då är förhoppningen att kniven ska bli färdig under svampsäsongen. Kursen är jättetrevlig , men det är skönt att sluta för i vår, då andra intressen hägrar som ex odling och trädgård,

söndag 21 april 2013

Trädgårdens skafferi...

Trädgårdens skafferi var namnet på dagens trädgårdsdag som jag varit på idag. Det var intressanta föreläsningar om  att odla grönsaker och örter och till sist en föreläsning om att ha höns i trädgården.
Lite inköp blev det som en busktomatplanta, en chiliplanta, en kinesisk gräslök och några sättlökar. Nu vill jag ha vår och att det ska torka upp så jag kan köra igång med mina planteringar som är så roligt.

lördag 20 april 2013

Och så anländer den......

Nu har den anlänt, makens nyinköpta jordbrukstraktor, Den har några år på nacken, men jag skulle tro att det känns som julafton för honom.
Jag tror inte att den har så vackert klingande ljud som den gamla traktorn Bolinder Munktell som finns här på gården. Men antagligen kommer skogsarbetet att blir lite lättare och roligare med den nya traktorn.

Vävresan......

Idag har vi (vi som väver i Vik) varit på en utflykt till Vännes i vårt grannlän och besökt tre stycken vävstugor. Och vilken gästfrihet vi möttes av och så otroligt fina vävar de hade där kreativiteten flödar, som de bilder som visar en del av deras verk.
Pannlappar i rips.
Väv med inplock
Mattor i dubbelbindning
Dyna med inslag av sönderklippta plastdynor
Matta med inplock
Kuddar i plattväv
schal med inplock
Kuddar i hålkrus och dyna med inslag av minkpäls, och mycket mer fint, men så avundsjuk jag blir när jag såg att två av vävstugorna hade tryckluftsdrivna slagbommar som den här.
Efter en sådan här rolig resa så är vi fyllda av nya intryck och fått en massa nya idéer.

fredag 19 april 2013

Traktorinköp.....

Jag pratade med min lagvigde i telefon och fick beskedet att det blev ett traktorinköp, och den kommer ner till oss redan i morgon. Och då är det slutockuperat av garaget, och tack och lov så hann jag måla andra varvet grundfärg på skåpet, som under morgon dagen att förpassas till källaren för slutmålning. Dörren däremot kommer att målas många gånger innan den blir färdig, då varje varv av kurbitsmålningen måste torka innan nästa varv målas på. Men jag är glad för makens skull när han nu köpt sin efterlängtade jordbrukstraktor, och som inte ligger i närheten av antalet skåp och vävstolar, som av bloggmadamen införskaffats till detta hus.

Ha en bra kväll

Jag vill väva ut......

Jag skyttlar och trampar och min väv i köksvävstolen syns så lång, så lång. Tredje draperilängden är påbörjad och jag hoppas innerligt att det är den sista.
På garnbommen i bakgrunden syns några varp till innan jag kan göra den efterlängtade nedklippningen. En draperilängd ligger nedklippt, och draperierna ska få sin slutliga plats i källaren hall där de ska dölja hyllor med lådor för fjäll och öfärd och plastbackar för återvinning.

torsdag 18 april 2013

Nya målningsprojekt......

Idag när det regnar ute har jag fått ett litet städryck, och då är det viktigt att ta vara på anfallet, då städning inte tillhör mina roligaste intressen. Roligare är det att skapa eller återvinna något som kan bli något bra av. Idag har jag målat skåpet som jag planerat länge, men inte gjort då jag inte vet var jag skulle placera vävpärmar och handarbetsböcker. Nu då jag fick en hylla så passar det bra att renovera den gamla som idag har fått första varvet grundmålning.
En liten bokvagga gick samma öde till mötes och andra målningsvarvet skulle jag vilja måla på i morgon, men fick slut på grundfärg och jag hoppas kära maken hinner köpa färg på vägen hem. Han måste jobba över och jag hoppas innerligt att han kan köpa färgen innan affären stänger.
Maken är i traktortankar och i morgon ska han köra upp till Luleå för att titta på en maskin, och efter eventuellt köp så lär jag inte kunna använda garaget som målningslokal på ett tag. Han har sagt att han ska köpa en traktor för varje skåp eller vävstol jag drar hem, men då ligger han efter och lär aldrig komma i kapp då han bara har fyra nu och planerar en femte traktor. Skämt åsido, han min lagvigde hjälper mig att hämta och bära skåp och vävstolar så han är ganska tålig vid det här laget. Många av våra skåp kommer härifrån då min svärfar var klok nog att spara dom som fanns på logen.

onsdag 17 april 2013

Så nöjd..........

O jag älskar superordning  och är jätteglad för hyllan som jag fick. Nu står den på sin tillfälliga plats på övervåningen, och jag kunde packa in en hel del.
Det är härligt när man har kontroll på sina saker och då är en öppen hylla bra med bra överblick. Nu ska jag ta mig an det andra skåpet som ska målas vitt och sedan ska dörren få en mild kurbitsmålning.

Trådarnas krig.......

När solen börjar lysa så vill jag ut, och då jag har jättemycket garn som jag vill ha uppspolat på koner så brukar jag stå ute och bobina när vädret tillåter. Så även idag och då har jag haft trådarnas krig med det naturfärgade silket. Ett parti av silket har varit extra svårt då det sitter någon sorts harts lite här och var som gör att trådarna fastnar ihop.
Jag har nu vunnit trådarnas krig då allt är spolat upp på plåtbobiner, och har börjat med nästa parti silke som  inte har något harts på trådarna. Jag ska försöka få upp så mycket som möjligt på koner då det blir lättare att både varpa och spola upp på spolar, och jag har ju min fantastiska maskin i källaren för ändamålet.

Idag......

Idag är det mulet ute och dagen lockar inte till utevistelse. Då passar det bättre med innesysslor, som att ihop de klippta mattrasorna som jag fick för en tid sedan.
Jag är ingen ägare av något skärredskap att skära mina egna trasor på, och lika bra är det då jag inte gillar att sitta vid symaskinen, men att sitta och klippa mattrasor är avstressande och ljuvligt. Jag brukar sy ihop mina mattras-schok som tunnlar och slipper då de fula hörnbitarna i mattorna som jag väver.

De flesta trasor går i blåtoner och kommer väl till användning när jag ska väva mattan till nyskitan ute på ön. 

tisdag 16 april 2013

Passar fint

Mitt gratisskåp står i källaren och färdigt för transport till övervåningen, och som nyfiken bloggmadam så var jag tvungen att prova om korgarna som jag har passar in i hyllan.
Och korgarna passar fint i hyllan och kan lämpligtvis fyllas med garnhärvor. Men först så ska skåpet få agera bokhylla då jag ska måla det gamla skåpet som stod på övervåningen. Och jag ska erkänna att jag är så nöjd med hyllan som auktionsfirman tänkte slänga bort. Mina planer är även att väva ett små-rutigt tyg för att sy invändigt foder till korgarna.

Odlingarna.....

Nu är mina odlingar igång, lite tidigt kanske men krukor och väskor kommer den närmaste månaden att bäras ut och in från mitt gamla vävrum i källaren.
Det är ampeltomater som ska ut till stugan på ön när isarna har gått upp, kryddor ska planteras i kryddringen när den tinat fram och väsk-korgarna med kryddplantor och annat ska eventuellt få följa med ut på ön och till fjälls. Första sådden är gjord, så nu väntar jag med spänning på vad som kommer upp först.
Det är ju så roligt och spännande att odla och jag skulle så gärna vilja ha egenodlade grönsaker till oss och till barnen med familjer.

måndag 15 april 2013

Mitt belamrade strykbord.......

Förra veckan fick jag en massa mattrasor och den förra ägaren av trasorna hade nog en skärmaskin till trasorna. Mycket av trasorna ligger på strykbordet för att färdigställas till nystan.
Dagen består därför av att  klippa och sy ihop trasorna, men när jag gör det så ser jag framför mig hur den framtida mattan kommer att se ut. Jag har ett stort blått mjölkskåp på logen, och i min hjärna framträder en blå matta i dubbelbindning som ligger på golvet nedanför skåpet.

söndag 14 april 2013

Åå- stackars rådjur......

När jag ska duka till middag tittar jag ut och ser ett rådjur gående på byvägen, och när rådjuret kliver över kanten och kämpar i snön, så ser jag hur svårt dom har då vi har jättemycket snö kvar, och snön bär inte för rådjuren.
När jag ser hur kämpigt djuren har det så. tänker jag hur bra vi har det som föddes till människa istället för rådjur.

En önskedröm......

På mässan köpte jag det som jag önskat länge, då jag alltid drömt, egenodlad sparris, och det här är en början.
På råd av monterfolket har jag nu lagt in rötterna i fuktat tidningspapper, blandat med jord och placerat baljan i utekällaren tills dess vi gjort i ordning landet där sparrisen ska stå för evigt eller så länge vi orkar njuta av av delikatessen.
Ca två år tar det till vi kan skörda de första sparrisarna, men när det sker då kommer jag att ha fest på det jag önskat sedan länge. Välkommen på sparrisfest om jag lever då.

Grow in Bag.....

Odla i väska eller Grow in bag som det kallas har jag nyss gjort. De nyinköpta kryddorna har fått sin plats i de två väskor som jag köpte på mässan.
Jag har även satt de första  potatisarna i en sådan här påse, som införskaffades på mässan.
Ett annat inköp blev den här vackra skördekorgen, som jag bara inte kunde låta bli, trots priset.
Ett rensningsredskap som kallas Lucko och ett buskstöd till Riddarsporren som står i hörnet av rabatten och har en benägenhet att fläka ut sig,
och så till sist en trevlig bok om det som kanske blir ett nytt stort intresse.

Trädgårdsmässan.....

Inatt kom vi hem från trädgårdsmässan där vi traskat runt och låtit oss inspireras. Det har varit jättetrevligt och  resan har även resulterat i nya trevliga människor i min vänkrets. Trevligaste montern var den här och jag skulle bli så lycklig ett sådant här bygge i min närhet.
En annat drömting som jag önskar mig är den här vackra skottkärran,
eller det här lilla fina växthuset
och kanske ett utebord med gjuten bordskiva.
Det var så otroligt mycket fint på mässan och jag åker gärna dit nästa år igen.

torsdag 11 april 2013

Färdigmålat!

Nu har hyllan fått sitt slutliga målningsvarv och får nu stå och torka i källaren. Jag ska erkänna att jag är jättenöjd att få till något bra som inte kostar så mycket. Jag är inne i en vit period så det mesta jag målar blir vitt, men om jag kommer i en färgglad era så är det bara att måla om.
Den färg jag blandar själv blir tunn och täcker bra. Lite fusk blir det när jag grundmålar med köpt färg, men förkortar torktiden med min fuskmetod. Jag ser fram emot att måla det andra skåpet då jag får lust att måla lite curbits på dörren.
Nu närmast en dusch för att få bort terpentindoften och sedan lite vårsådd innan jag packar lite inför morgondagens roliga resa.