torsdag 29 maj 2014

Dra ut och dra in..........................

Nu är det vår och då gör vi som vanligt med att dra ut det som behövs inför sommaren på ön. Det är plantor, gödsel och mycket mer som ska ut för att förgylla vårt liv på den plats som jag älskar så mycket och kallar det min plats på jorden, och säkerligen så tänker fler i min stora härliga familj detsamma.
Jag har många ideer om vad som ska vara här och jag blir inte bönhörd alla gånger, som min exmake sa en gång att "jag kör inte denna dj. vävstol över vattnet en gång till": Nu står min lilla Bergå Rita här i stugan och den är jag så nöjd med, så den byts nog inte ut i första taget. Om jag räknar så är det den fjärde vävstolen som fått åka över vattnet hit till stugan på Malmön.

tisdag 27 maj 2014

Första målningsvarvet................

Japp nu är första varvet av målning gjort och jag känner mig lycklig när jag tänker på vilken fin ordning det kommer att bli i källaren.
Med på målningsvarvet så blev även smörkärnan målad. Den ska få samma färg som byråerna uppe i sovrummet på ön och ska bli förvaring för bomspröt och själstickor. Jag är vän av ordning, men lyckas inte alltid nå upp till mina mål av ordning, och ovanstående aterailer ingår i min förvaringshysteri.

Mötet igår...................

Jag blev kallad till ett möte på överförmyndarnämnden igår om ett eventuellt inköp av en snöskoter till sonen, och fick återigen ett nej, då överförmyndaren tyckte att ett snöskoterinköp skulle ta för mycket av hans kapital. Jag själv tycker att det är djupt orättvist då sonen har små möjligheter att te x. resa utomlands pga. sitt nedsatta immunförsvar efter att blivit både hjärt och njurtransplanterad. När jag vet hur lycklig han var under påskveckan då han hyrde snöskoter och körde 57 mil och har råd med en egen skoter, så ger jag mig inte. .
Sonen har få intressen och jag ifrågasatta vem han skulle spara till istället för att njuta av sina intressen. Jag är djupt besviken och kommer att överklaga och skulle vilja att hans fall blev prejudicerande och att personer med funktionshinder skulle få lika rättigheter som andra, och jag avskyr förklaringen

"Det är inte alla som har möjlighet att vara i fjällen och köra snöskoter" 

Må kalla det lyx eller inte, men sonen har haft så många svårigheter i sitt liv så jag tycker att han inte ska behöva stå och titta på när de flesta i vår släkt kör egna snöskotrar. Överförmyndaren tog fram sin surfbräda och visade på billiga snöskotrar som var till salu. Problemet är att sonen har mycket ont i sina höfter efter den behandling han fick efter senaste transplantationen och behöver en hög smal dyna för att sitta bra på, och då är vi uppe i nyare modeller och andra prisklasser. Vi själv har en äldre snöskoter som han kunde använda om han inte hade sådana problem med sina höfter. Det finns inte ord för mina mina känslor och jag känner det djupt orättvist och än en gång ska jag föra en kamp för sonen som drabbats så hårt av sjukdom i sitt liv.

Trampa tuskaft i 6,5 meter till..........................

Nu trampar jag tuskaft i min köksvävstol som är solvad för plattväv från Ledusjö.
Men jag vill ju så gärna ha halvlinnelakan till sängen ute på ön. Jag är lite av en livsnjutare och då vill jag kunna sova skönt på natten, vilket skönt sänglinne bidrar till. I,5 meter är avklarade och ca 6,5 meter återstår. lite tråkigt, men det går an.

måndag 26 maj 2014

En liten badrumsmatta.................

Jag har vävt en liten badrumsmatta på vävstugan i stan och när jag visar bilden för maken så säger han "å snårskogen mitt i", men det är min egen kreativa ide att slå in linnesniljor mellan mönstren.
Jag har gjort stränggarn av några rullar lingarn och kan inte förneka att jag haft trådarnas krig under framställningen av sträng-garnet med hjälp av varpan.

söndag 25 maj 2014

En byrå hurra.!....................

Vi har lämnat vår fjällstuga och tog vägen över Umeå, där vi hämtade den byrå jag fått av dottern.
Jag har lite av förvaringshysteri och byrån ska målas vit och få sin slutliga plats i mitt gamla vävrum i källaren som i framtiden ska bi klädvårdsrum med garderober utefter väggarna. I byrån ska nu förvaras vantar, mössor, tröjor och långkalsonger, jag allt vi behöver vintertid. sedan till  hästen så ska badkläder, shorts och andra sommarkläder placeras i byrån. Jag ska erkänna att jag är lyckligt över byrån som kommer att bli fin när den är färdigmålad och en bra förvaringsmöbel i vårt framtida klädvårdsrum..

lördag 24 maj 2014

Bandvävning med syn på vatteneländet.........................

Jag har suttit i bastubyggnadens relaxrum och vävt i min bandvävstol, på det som ska bli tofsar till kuddarna uppe i hallen hemmavid, och samtidigt så ser jag vattnet utanför, och hoppas innerligt att det inte stiger mera.
Vår halva påskkärring har fått flytta på sin när maken ska inta sin position i soffan i relaxrummet.

Pippiparning?

Titta ut säger maken och börjar filma. Lite ryckigt blir det, och när jag ser deras vilda parningslek så är jag så glad att jag föddes till människa istället för pippifågel.

Fiska från bastualtanen?

Här i vårt fjällparadis så kan vi sitta och fiska från bastualtanen. Inte vidare positivt, 
men en som inte bryr sig är vår halva påskkärring som ligger på tork i bastubyggnadens relaxrum.

fredag 23 maj 2014

Sjönära huvaligen...............

Vi har landat i vår fjällparadis och med oro ser vi hur vattnet stiger. Det är jättefint att bo vid vatten men när det blir en snabb snösmältning så finns risk för översvämning.
Vi kan inget göra utan hoppas på några kallnätter så snösmältningen går lite långsammare. Ett glädjeämne är att våra kaktusar i köksfönstret är fulla av blomknoppar, och jag önskar att jag kunde vara här under den kommande tiden och njuta av den enorma blomprakt som kaktusarna ger.

onsdag 21 maj 2014

Sparris Hurra................

Nu har första sparrisen kommit upp, och i år är det lovligt att skörda lite av den.
Har vi tur så kan vi få njuta av den nästa helg när vi är långlediga. Jag köpte färdiga sparrisrötter på förra årets trädgårdsmässa och jag har skött sparrislandet som ett spädbarn. Nu ser vi att sparrisen klarat sig över vintern och jag  hoppas att vi kan njuta av den många år framöver.

Å,å min sommarvävstol.............

Oj så roligt det är att sitta i min sommarvävstol igen. Det är en Bergå Rita som jag tidigare hade hemma i köket före Öxabäcken som nu står där. Vävstolen köpte jag begagnad från Sundsvall för några år sedan, och som jag vävt ganska mycket i.
Nu är det rips som vävs i den och det är jätteroligt, och jag tror det är dags att planera några ripsmattor i några av vävstolar som finns hemmavid.

Till slut så.......................

Hjärnsläppet från igår är över, och nu är ripsväven solvad, skedad, och rätt uppknuten, så nu är det bara att trampa och skyttla för att få fram några dukar till hem, barn och stugor.
Det vore roligt att köra igång, men nu väntar ett betydligt tråkigare göra, som blir fönsterputsning i vår stuga.

tisdag 20 maj 2014

Hjälp, hjärnsläpp.............

Jag ska knyta upp tramporna till ripsväven i min Bergå Rita som har en vågrät kontramars. När jag skulle skeda väven så upptäckte jag fyra osolvade trådar och tänkte om jag knyter upp lattor och trampor så ser jag vart trådarna fattas. I min tjockskalliga hjärna ( antagligan bihåleinflammation) så har jag svårt att tänka, även om jag knutit upp vävstolen så många gånger tidigare. Några timmars sömn så kanske det går bättre, och då kanske jag kan varva lite roligt mellan den tråkiga fönsterputsningen i morgon.

Väx på er småplantor...................

Vi är i stugan på ön igen då jag ska putsa fönstren i morgon. Med oss så har vi amplarna som ska hänga ute på altanen och på härbrebron. Ampeljordgubbar till altanen och ampeltomater på bron.
Men så små dom är, och jag önskar att dom ska växa sig stora och frodiga. Lite bättre är det i blomlådorna där vi har planterat små tomatplantor (Microbel) och Petunior.
Jag skulle vilja ha mera grönsaker här, men då det bara är sandjord och skogsmark är det ingen ide med att försöka med något land. Pallkragar är ett alternativ, men då jag bara behöver lite av varje grönsak som vi kan skörda på plats och äta upp så är det lite stort med pallkragar. Jag har andra idéer och ska bara försöka övertyga maken om mina odlingsplaner här ute på ön.

Nerklippt......................

Japp, nu är plattväv från Ledusjö nedklippt. Jag vävde tills inslagsgarnet tog slut och det blev strax över tre meter. Jag önskade att det skulle räcka till mera, men få väva i någon annan färg längre fram i tiden.
I köksvävstolen ska det nu bli på lakan i grönt och oblekt till vårt sovrum ute på ön.
För det är ju så skönt att sova i linnelakan, även om det här kommer att bli i halvlinne, då varpen är i bomull. Inte hästenrutigt precis, men kanske blir det åsnenerutigt istället i min köksvävstol.

söndag 18 maj 2014

Här i vår stuga....................

Här i vår stuga har vi haft det bra i helgen,
men inte har jag hunnit med det jag planerat, då fönstren fortfarande är oputsade. Men som obotlig tidsoptimist så är det ingen ovanlig företeelse. Kryddorna har i alla fall blivit planterade i en av Olssons krukor.

fredag 16 maj 2014

Nu fraktar vi ut...........................

Samma procedur varje år, nu fraktar vi ut det som behövs inför sommaren, och det blir på samma sätt varje år. Plantor, blomjord mat , vin, med mera, och ännu mer ska ut över vattnet.
Men jag älskar det här livet här på ön, och gör det gärna nästa år igen.

Trevlig helg på er alla

tisdag 13 maj 2014

Ändrade helgplaner....................

Vi hade planerat att åka till fjällstugan till helgen, men då maken som är radioamatör ska vara på ett möte på söndag så ägnar vi istället helgen till den här stugan på ön, som ska städas in inför sommaren.
Och ni kommer väl ut mina kära döttrar, där det blir städning och god mat.

En trädgårdsdag................

Idag har en del av purjolöken blivit utplanterade, Men jag behöver minst en låda till med pallkragar till för att dom ska rymmas.
Likaså har palmkål, broccoli, och krasse blivit utskolade i krukor.
Och jag är glad över makens maskinpark som kan göra grovjobbet som att placera ut betongrören som jag ska plantera egyptiska luftlökar i.
Jag ska erkänna att jag tycker så mycket om betong och sten i planteringarna, och för en lat, odlingsglad bloggmadam så passar sten och betong bra i odlingarna.

söndag 11 maj 2014

Öppnat för sommaren.

I helgen så har vi öppnat stugan på ön för en ny härlig sommar. Bryggan är på plats, så nu börjar vi ta ut det som behövs för sommarens aktiviteter.
Utedasset är tömt och städat, och maken har planerat att sätta in ett element där för att kunna sitta och läsa intressanta tidningar.
Det som återstår av projekt uteskita är förutom element, de virkade hyllspetsar som jag planerar att göra till den tidningshylla som hänger på väggen.


torsdag 8 maj 2014

I min köksvävstol.........................

I min köksvävstol, min lilla Öxabäck som jag tycker så mycket om, väver jag plattväv från Ledusjö.
Det var ett tag sedan jag vävde i vävstolen, men nu när jag ska passa högtrycksgrytan så passar det utmärkt att sitta i vävstolen med spisen mitt i synfältet. På den här varpen ska jag väva påslakan till vårt "romantiska sovrum" i lilla stugan vid Skulesjön i passande färger.

En åslappegryta...........................

Jag har kylskåpsrensning och har gjort en  åslappegryta  (av det som blivit över).
Grytan innehåller upphackad tjälknöl, överblivna chorizokorvar, ett paket bacon, lök, nässelsoppa, överblivet vin, het tacosås, tomatpuré och en mjölkskvätt.
Jag har smakat av grytan och nu måste jag skryta, för den smakar helt ljuvlig, och med kokt potatis så blir det dagens middag.

Var kan jag köpa silkesvadd?

Nu när jag väver dynor till utemöbler i dubbelbindning, så går mina önskningar till fler roliga vävprojekt, som är att väva babytäcken av det silke jag har på övervåningen, och samtidigt stoppa det med silkesvadd

Jag googlar och söker silkesvadd på nätet, men får bara upp färdiga produkter med silkesvadd som innehåll.

Nu undrar jag om  det finns fler vävnördar med samma ide eller någon som vet var jag kan få tag i silkesvadd att stoppa i de planerade barntäcken som jag vill väva.

onsdag 7 maj 2014

En heldag på vävstugan i stan................

Tidigt i morse så klev jag in till vävstugan i stan, där jag började att väva en duk i plattväv, och då ingen fler stod på listan som ville väva så blev det en duk till.
Sedan så kunde jag börja väva på åttaskaftsdrällen och blev inte riktigt nöjd med färgen som jag tycker lutar åt grönt, då jag vill väva en grå duk.
På kvällen blev det vårfest, med god mat och trevligt sällskap,
där borden hade dekorerats för ett sällskap av vävare
Nu är vi åter i hemmet och i morgon så blir det en hemmadag med eventuell omplantering av småplantor.


tisdag 6 maj 2014

Nässlornas lov...........

I denna ljuvliga vårtid har jag nu skördat de första nässlorna, som ska bli nässelsoppa och nässelbröd till mina gäster som är damer från den knivkurs som vi gått under några år.
Kul är också att kunna använda den fina skördekorg, som jag köpte på förra årets trädgårdsmässa i stora huvudstaden.

måndag 5 maj 2014

Bulligt blir det.................

Bulliga blir dynorna, men huga vad det går kuddstoppning. Hittills så har jag förbrukat en påse kuddstoppning på en halv dyna.
Men roligt är det att se dynorna växa fram i somriga färger. Jag ska erkänna att jag har svårt att slita mig från den här roliga väven.

söndag 4 maj 2014

Riktigt roligt.......................

Oj va kul det är att väva dynor i dubbelbindning i min Öxabäck nr 513 som jag har i källaren.
Samtidigt som jag väver stoppar jag fickorna med kuddstopp innan jag börjar med att väva på nästa skaft och trampor. 8 skaft och trampor krävs, men det går som på räls och roligt är det också. Jag tänkte städa, men nu har jag ett mycket roligare dragpåster att roa mig med.

fredag 2 maj 2014

Odlingsglad...................

Idag har jag fått mitt paket med småplantor och det ska bli jättespännande att odla klätterjordgubbar, gojibär, paprikor, hängtomater, hängjordgubbar och petunier.
Så snart ska de små plantorna komma i större krukor för att få mer rum runt rötterna och så småningom fördelas ut mellan sommarstugan på ön, fjällstugan och hemmet.

Spännande värre..................

Jag har Bokashi-komposterat sedan i höstas och nu kommer stundens allvar, när jag nu tömt dom två första Bokashi-hinkarna.  Jag ska så Morötter och Palsternackor i pallkragar och det blir spännande hur min odling kommer att fungera.
Ni som är intresserad av bokashi-kompostering så klicka på  länken så får ni mer information.http://www.bokashi.se/
För mig som är lite lat så passar det mig utmärkt. Jag har en liten hink i diskbänksskåpet och när den blir full så tömmer jag den i en Bokashi-hink och strör sedan på lite av det bokashi-strö som följer med. Vätskan som jag tappar ur kranen, brukar jag späda ut och vattna blommorna med. Och nu så har innehållet förpassats till odlingarna. Fyra hinkar räcker för vårt lilla hushåll på två personer, men en hink ska få följa med ut till stugan på ön där vi oftast är fler personer och får en större mängd avfall. Jag skryter gärna med att vi har mycket lite sopor och tömmer soptunnan ungefär 4- 6 gånger per år. 

torsdag 1 maj 2014

Sjösättning..........................

Idag blev lillbåten sjösatt och vi tog en gropig tur upp till stugan på Malmön.
Färden tog som vanligt ca 40 minuter och vi mötte bara en segelbåt på vattnet. Det kom en snöskur över oss och jag är tacksam över akterruffen, och maken tyckte synd om seglaren i snöovädret. Stugan ligger där, och så förväntansfull jag blir inför sommaren.
Tvätten hänger kvar i härbret,
och i köket har mössen hälsat på.
Min vävstol på övervåningen står där och väntar på att bli färdigsolvad.
Vårt nya skithus har inte blåst omkull, men behöver tömmas och städas ordentligt innan jag lägger in den nyvävda mattan i dubbelbindning.
Det känns så bra att allt ser ut som vanligt och jag älskar stugan på ön och havet, och är så glad att vi köpte stället för 28 år sedan, där livet är så njutbart.

Å å lilla härliga stuga...........

Vi har tagit en liten tur till vår lilla stuga vid Skulesjön och allt så ut som vanligt, och jag blir så lycklig när jag kommer dit.
Vi brukar vara där på höstarna  i bär och svamptider, då vi vintrat in stugan på Malmön och tagit upp båtarna. Jag stortrivs där, då elden sprakar i spisen och den goda värmen sprider sig i stugan.
Stugans sovrum är fortfarande ett projekt då jag ska väva linnelakan, filtar och sy ett överkast till sängen. Klar är linneryorna, men kommer inte dit förren vi skaffat en smalare säng. En säng som är 140 cm bred står på önskelistan, och sängbordet som ska stå på min sida ska bli vårens renoveringsprojekt..