torsdag 31 juli 2014

Färdigvevat för idag.............................

Japp, nu är fyra bobinrullar fyllda och ska spolas av på koner med hjälp av min fantastiska maskin som jag har i källaren hemma.
Och nu blir det vedklyvning istället.

God morgon sköna värld..............

Jag sitter här i ottan med min tekopp, ser ut över sjön och tycker att det är en underbar vacker morgon.

onsdag 30 juli 2014

Stå still nu kära bastubyggnad.............................

Nu står den där på järnbalkar som står på pålar och nu hoppas jag vi slipper en rörlig bastubyggnad med rutor som spricker.

En liten toamatta är på plats............................

Idag när jag städat toan här i vårt fjällparadis så passar det bra att lägga min vävda toamatta på sin slutliga plats.
Jag vill att den ska passa till draperiet som hänger där, och visst skulle det bli fint med vävda handdukar i samma färgställning. Kanske, om det blir en lång vinter och en ledig vävstol så kanske det blir till att väva passande handdukar till toan.

måndag 28 juli 2014

Rapport från en fjälldal.....................

Vi har anlänt efter att ha färdats de 37 milen med Volvon hit upp. Den här gången så fick släpvagnen stanna hemma då vi fyllt bilen med domkrafter och annat.
Den här helgen ska vi förhoppningsvis lyfta upp bastubyggnaden på järnbalkar eftersom byggnaden sjunkit ner i blåleran. Pålningen skedde förra gången vi var här, så nu blir det spännande att se hur det går.

söndag 27 juli 2014

Så rik, så rik...............

Så rik jag känner mig nu när jag bobinat upp garnet på koner. Jag har stått varje ledig stund ute i stugan och vevat och då känns det som en seger när jag spolat upp garnet på koner med hjälp v min fantastiska maskin jag har i källaren.
Planer är att väva ripsmattor och använda garnet till varp och att även göra stränggarn av.

onsdag 23 juli 2014

En helt underbar dag........................

I dag har vi varit ute med skeppare Olsson och hans båt Neptunus på en underbart härlig dag på havet.
Och i kväll är vi mätta och nöjda efter en trevlig dag med skeppare Olsson och tre av barnen, och efter en sådan dag så undrar jag vad för gott jag har gjort för att få det så bra här i livet.

tisdag 22 juli 2014

Årets favoritkaka......................

Vi har ätit hallonpaj i eftermiddag ( för vilken gång i ordningen vet jag inte) Men jättegott.
Här är receptet
Smaklig måltid

måndag 21 juli 2014

Garnförädling i solskenet...............

Jag står här på baksidan av stugan i solskenet och bobinar upp garn från härvor till plåtbobiner, och när jag kommer hem så ska jag köra över garnet på koner med min fantastiska maskin jag har i källaren.
Varje år så planerar jag att i år, så ska allt garn jag har på härvor upp på koner, men jag ska erkänna att jag ligger efter.Allt lingarn är på koner, men jag har ca 20 kg bomullsgarn att ta hand om. Sedan hur mycket silke jag har är jag osäker på. En sak är säker, är att jag inte har några sysselsättningsproblem i framtiden, och det känns som en seger då garnet kommit upp på koner och jag kan planera att väva ripsmattor och har garn både till varp och inslag.

lördag 19 juli 2014

Årets första blåbärskaka........................

I kväll har vi ätit årets första blåbärskaka på färska nyplockade blåbär som smakade ljuvligt.
Normalt så brukar vi göra en blandning på smör socker och havregryn, men då vi saknade havregryn så tog vi fruktmusli istället och det gav en helst ny smakupplevelse.

Jättegott med vaniljsås till.

fredag 18 juli 2014

Från en stuga till en annan...........................

På förmiddagen i dag så lämnade vi fjällstugan och såg då hur fjället Daunatjokko låg inbäddat i dimman.
När vi kom hem så blev det vattning av odlingarna, och som tur var så vattnade vår herre odlingarna medan vi var uppe i stugan. Jag har jättebra grannar både hemma och här som hjälper till med vattningen när vi är på annat håll, och utan våra grannar, både hemma och här på ön, så skulle jag inte kunna ha det här kringflackande roliga livet mellan fjäll och hav.
Nu sitter jag här i stugan på ön igen i min lilla blogghörna och ska betala räkningar, med ett gott glas vin vid min sida.

trevlig helg på er alla.

Idag....................

I dag regnar det här i vårt fjällparadis, och då passar det bra att åka hem och vattna våra odlingar, som i år är mer än någonsin.

onsdag 16 juli 2014

Nybadad...................

I kväll har det här paret Johansson badat bastu och är nu så rena att jag önskar att vi hade nymanglade linnelakan i ett utkylt sovrum att somna in i.
Men så ser inte verkligheten ut. Vi har visserligen i ett linnepåslakan i ett varmt sovrum med myggfönster, och det är jättevarmt här i den fjällby i södra Lapplandsfjällen som vi befinner ost just nu. Men det vore fel att klaga över värmen då vi normalt oftast fryser mycket på den här breddgraden.

I en regnig fjälldal.....................

I en regnig fjälldal, så har jag haft möjlighet att färdigställa kuddarna som ska få sin slutliga plats i soffan på övervåningen hemmavid.
Maken och mågen har däremot inga möjligheter att sitta inne i en torr och skön stuga, då dom måste påla runt bastun oavsett väder.

tisdag 15 juli 2014

Utrustningen har anlänt.....................

Nu har dom kommit, mågen och yngsta barnbarnet Hugo för att bistå oss med pålning för att förhoppningsvis få bastubyggnaden stå still i 20 meter blålera.

måndag 14 juli 2014

Rapport från en fjälldal......................

Vi har landat här i vårt fjällparadis som vi båda tycker så mycket om. En regnskur har kommit och allt är så grönt och fint här.
Potatisen som jag kokade på ön, och som fraktas till hemmet och nu upp hit har förädlats till kroppkakor som vi ska äta till lunch någon dag. Jag hade ett svagt minne att jag hade fryst in kroppkakefyllning någonstans och blev  lycklig då jag såg att det var här i frysen i fjällstugan.
Jag har fått mitt årliga dropp mot min benskörhet idag och känner att det vore skönt att sova och vakna upp till en bättre morgondag i morgon. Men jag har tur som får denna behandling i ställer för tabletter som jag blir så dålig i magen av.

Tidsoptimisten...............

Vi ska åka upp till fjällstugan idag, och nu har jag packat det mesta som ska med som är följande:

  • Färgpigment, linolja och balsamterpentin till att måla stolparna till altanen
  • Vävt tyg, band och lakan för att sy innerkuddar och färdigställa kuddarna med tofsar
  • Två ofållade dukar som jag vävt i stan som ska färdigställas
  • Vävda filtar som ska sys i hop med ett brickband
  • Tomma plåtbobinrullar som jag ska veva upp garn på som jag har på härvor.
Maken påstår att bobinrullarna kommer att bli åksjuka då dom fått åka flera vändor upp till fjälls och hem igen. Det är härligt att ha vävgarn på koner så jag kan planera nya vävprojekt. Men jag vill ju hinna så mycket som möjligt, då skåpet i sy och strykrummet är knökfullt av vävda alster som ska färdigställas. Och jag gör så mycket som jag hinner och orkar, och får vara nöjd med det som hinns med, och vet ju inte hur länge vi blir uppe i stugan.

söndag 13 juli 2014

Nerklippta...................

Nu är banden som ska bli tofsar till kuddar färdigvävda och nerklippta.
Nu återstår att sy kuddarna färdiga och kanske så tar jag med mig tyg och tofsar upp till fjälls och syr dom där. Kuddarna ska få sin slutliga plats i soffan på övervåningen, som jag planerat att klä sofflocket i åratal. Nu sitter tyget på sofflocket och kuddarnas tyg är vävda på samma varp som på sofflocket i korskypert.

Målarkludd idag..................

I dag har jag gjort det jag planerade göra igår målat vindskydd och stolpar mm, men en härlig båttur med Neptunus och trevligt sällskap var att föredra före stugunderhåll.
Men nu ser det ljust och fint ut och när alla rep kommit på plats så kommer det att bli fint på baksidan av stugan här på Malmön. I morgon så ska jag få mitt årliga dropp mot min benskörhet och efter det så styr vi Volvon norrut mot vårt fjällparadis, där det ska pålas för att bastubyggnaden ska stå still.

lördag 12 juli 2014

En helt underbar dag...................

Idag har vi varit ute med båten Neptunus som ligger vid vår brygga här på Malmön.
Vi har varit in en sväng på Trysunda, Balesviken och förbi Vågön där vi för länge sedan kokade palt i Bosses båt och bjöd runt, och jag log när Bosse (kaptenen) sa kom du ihåg paltklippan?
Nu har vi ätit Taimat här i stugan och känner oss som spärrbalonger allihopa och jag är som vanligt den första som säger godnatt till alla, efter en helt underbar dag på havet. Tänk att vi fått uppleva detta och jag önskar att vi fått storbåten i sjön, men inser att vi har jättemycket att göra både hemmavid och i stugorna så denna sommar får storbåten stå på land, och vi har det bra ändå. Tack herr Olsson för en härlig dag på Havet.

torsdag 10 juli 2014

Intensiva soliga sommardagar.................

Det har varit lite bloggstiltje här då det varit en intensiv tid av härliga sommardagar med  trevligt sällskap.

För några dagar sedan kom min kusin Elisabeth med sambo och hund, hon som bor i ett gult hus på en kulle nära havet i landet Halland som finns som länk på min blogg. Hon är ingen badkruka och hann doppa sig i havet två gånger under deras snabba visit hos oss.
Barnen tog en promenad till Petviken och då bestämde vi att ta båten och åka runt ön till dom. Och två av dom simmade ut till klippan utanför.
På vägen hem till stugan så såg vi en bekant person som kom mot oss, och det var vår närmaste granne uppe i den fjällby som vi har vår stuga.

Vi har ätit och druckit gott och haft trevligt tillsammans med barnen. En bärpaj med Cocos och vit choklad har blivit en ny favorit.
Dottern hade med sig ett gjutningskit så nu har vi gjutit ljuslyktor av cement,
och nu är en ny era tänd, och säkerligen så blir det mer gjutning i cement i framtiden.
Idag åkte vi hem för att klippa gräs och vattna våra odlingar och sedan i eftermiddag så åkte vi till lilla stugan vid Skulesjön för att klippa gräset där.
Där min mammas fina gamla bord står,
och det fina skåpet som snickare Stig har gjort hänger på väggen.
och där vi har en alldeles egen sandstrand.
Trevligt har vi haft och i morgon så åker vi ut stugan på ön igen, och då ska jag ta baddräkten med mig, och hoppas att vattentemperaturen och det vackra vädret håller i sig.


tisdag 8 juli 2014

Min plats på Jorden...............

Vi har högsommar här på ön, och jag vill säga att det här är min plats på j Jorden.
Behöver det sägas nåt mer?

söndag 6 juli 2014

Tack, tack ock åter tack.....................

Jag fick mattrasor av en vävkompis förra veckan och nu när dom är i hopsydda så känner jag mig så rik.
Jag är inne i en trasmatteperiod just nu och då är det så härligt att planera för nya vävprojekt.


lördag 5 juli 2014

Mina små som blivit stora.....................

Vi är i stugan på Malmön, och för en gångs skull så är alla fyra barnen samlade. Normalt så brukar jag inte lägga ut personer på min blogg men här sker ett undantag. Jag är lyckligt lottad med fyra underbara vuxna barn som klarar sig bra här i livet. Tre har jag fött och en har jag fått, eller snarare betalat för att få.
Men jag är så glad att dom vill vara här i stugan tillsammans med oss.

torsdag 3 juli 2014

Färdig för avfärd över vattnet...................

Japp, jag hann för nu är lakansväven nedklippt, trådarna är lagade och tyget hoprullat på en pinne.
Så i morgon får tygrullen och symaskinen följa med ut till ön, så att lakanet kan färdigställas på den plats som skall bli lakanets slutliga plats.

Det finns hopp........................

Det finns hopp att jag hinner väva färdigt lakansväven, då det nu bara återstår en meter kvar att väva innan jag kan klippa ner väven.
Sedan återstår att fästa alla trådar som gått av, och så ska jag tvätta väven innan jag syr lakanen som ska få sin slutliga plats i vårt sovrum i stugan på ön dit vi åker i morgon eftermiddag.

Återvinning eller förvaringshysteri.................

Jag har förärats med en säck oklippta mattrasor, och det är med blandade känslor jag klipper upp innehållet i säcken. Men då jag lider av någon sorts förvaringshysteri så har jag klippt ut fickorna och ska försöka göra något kreativt och användbart av dom.
Resten av innehållet får bli mattrasor som jag kommer att färdigställa vid ett annat tillfälle.
Det känns bra med återvinning, men samtidigt så känns det fel att klippa upp det som är rent, helt och användbart. Men vi lever i ett överflöd, men då jeansen inte passar oss eller någon närstående så får det bli inslag i mattor istället, och då kommer jeansen att återvinnas till något annat användbart.

onsdag 2 juli 2014

Vår framtida köksträdgård.................

Odling är ett av mina stora intessen, och efter att ha växt upp i Västerbottens lappmarker där det mesta som jag planterade frös eller inte hann mogna, så tycker jag nog att jag bor i odlingslandets Mecka, där det mesta går att odla. Sparrislandet är jag stolt över och nästa år så kan vi skörda fritt av den goda sparrisen. Nu så ska maken och hans Grävinna försöka att få till stånd det som ska bli vår framtida köksträdgård. I dom stora rören ska jag plantera egyptiska luftlökar och indiankrasse krasse som ska hänga ner på rören för att försköna vår trädgård.
Cementringen med kryddorna, ska få en fin och ärofylld plats i trädgården, och så småningom kommer fler rapporter från trädgårdsföljetongen allt eftersom arbetet fortskrider.