söndag 31 maj 2015

Inte svårt att lämna......................

Det var grått och regnigt uppe vid fjällstugan, och då gör det inte lika ont att lämna stugan som vi båda tycker så mycket om.
Nu är vi hemma och här är vädret likadant, men det finns mera att göra här hemma inomhus, än uppe i stugan.

lördag 30 maj 2015

Bastubad och trådarnas krig........................

Nu är vi rena och kommer att sova gott efter ett härligt bastubad,
och efter har jag haft trådarnas krig så jag försökt bobina upp effektsilket på en plåtbobin. Men nu ger jag upp och gör ett nytt försök i morgon förmiddag att vinna över det vackra silkesgarnet som ligger på härvor
.

Garnförädling i fin miljö............

Vi är i fjällstugan och jag har tagit med mig garn på härvor som jag ska bobina upp på koner när vi kommer hem.
Jag tror att det är den sista bomullen som jag har på härvor, och sedan så ska jag ta itu med silkesgarnerna som ligger på härvor. Jag känner en liten stress då min fantastiska maskin kommer att flyttas ut, då rummet ska renoveras inom en framtid. Men jag är tjurig och ger mig inte för den här helgen ska både bomullen och effektsilket bobinas upp på plåtrullar.

torsdag 28 maj 2015

Utsama Bin Laden.........................

Nu vill han bara vara inomhus och ligga i husses knä, katten Utsama bin laden. Kanske är han rädd för den andra katten som blivit vår, Sadam Hussain som kommer och äter varje dag.
Binladen har hunnit bli 14 år, är lite halt efter att ha levt ett halvvilt liv här i byn. Båda katterna är bra råttjägare och nästan självförsörjande under sommarhalvåret.

onsdag 27 maj 2015

Nässlornas lov..............

Nu är det nässeltider och det är bara och ta för sig. Två grytor på spisen är på gång för att förvälla nässlorna, och sedan ska dom mixas i matberedaren och fyllas på frysförpackningar för att sedan förgylla våra måltider.
Jag brukar blanda mixade nässlor i pastadegen för att ge oss en vitaminkick. Sedan så är det gott att göra soppa eller en stuvning till fisk och ibland så hamnar det mixade nässlor i bröddegen och passar bra då vi ska ha en liten grön vårfest. Nyttigt, gott och gratis är de späda nässlorna som växer runt om oss, så det är bara att ta för sig.

tisdag 26 maj 2015

Murklor hurra!

Maken kom in och la några murklor på bordet, och sa att det fanns gott om dom uppe i skogen. Sagt och gjort så tog vi en skogspromenad och kom hem med dom här.
Nu är dom rensade och har förpassats till torkskåpet i matkällaren och ni må tro att det doftar gott från torkskåpet.
När dom är helt torra så kan vi njuta av murkelsås till grillat i sommar, och murkelsås är bland det godaste jag vet.

Trasnörd som gillar blått.......................

Idag blev mina mattor nerklippta och det blev tre stycken av de klippta jeansen och blågröna påslakan. Och jag känner mig nöjd över mattorna där inslaget är av åslappe, eller det som blev över, eller med ett finare ord återbruk. Bindningen är rosengång, och jag har bara använt en mönstertrampa
Två blå disktrasor blev också vävda idag.och kommer att klippas ner så småningom.


måndag 25 maj 2015

I en blå period...................

Ja, så känner jag mig då jag bara vill väva i blå nyanser. Idag har jag vävt blå trasmattor och börjat väva på en blå disktrasa.
Ikväll har jag strukit ett blått lakan som jag planerar att skära i remsor i morgon och även klippa det tyg av den rulle som jag köpte på Walmans textilier i Gnarp förra veckan.

En planteringskväll...................

Ikväll har jag skolat ut tomatplantorna och riktigt längtar tills vi får upp vårt nyinköpta växthus. I morgon fortsätter sådden då bönor och ärtor ska i jorden.
Nu blir det ingen mer plantering ikväll utan jag ska ägna en stund åt köksvävstolen istället, för jag vill så gärna få draperierna till källaren färdiga.

söndag 24 maj 2015

Ingen plantering i den här krukan........................

Maken skulle vända på krukorna som jag ska plantera i och upptäckte ett fågelbo under en av krukorna, vilket innebär att det inte blir någon plantering i krukan som i stället blir bostad för en pippifamilj.
Vi har haft en rolig helt på ön med tre av barnen och jag ska erkänna att jag längtar dit ut igen, men nästa helg så blir det en fjällhelg istället.
Men kanske åker vi ut någon vardag och klipper gräset innan vi tillbringar helgen på ön igen om två veckor.

torsdag 21 maj 2015

Vävdagar i Holma Hälsingland idag.

Åter i hemmet efter en rolig dag på vävdagar i Holma Hälsingland i Forsa. Mina inköp idag blev ca 4 kg Lingarn 16/2 och 1 kg Lintow nr 8.
Mattrasor och svart mattvarp blev inhandlade och jag känner hur roligt det ska bli med så mycket fint att väva av.
Ca 1000 kronor har mina inköp kostat mig, men jag är ju ganska bortskämd med att ha fått både garn och trasor av goda vänner, och jag ska erkänna att det känns nästan som jag vore ett barn på julafton.

onsdag 20 maj 2015

Fjäll eller hav?

Nu är det bestämt, det blir ön i helgen, och då är ni välkomna min hela härliga familj. Vi bjuder på hamburgare med hemlagad pommes med tillbehör på fredagkväll. Men sedan kan alla ta med sig något ätbart och dryck. Fish and chips på lördag-middag blir inte fel. och så bjuder vi på städaktiviteter gratis. Maken fick ett mail om att hjälpa till med nya bryggorna och det avgjorde saken, men ett annat meddelande har även det avgjort att vi är på ön den här helgen och åker upp till fjälls nästa helg.

Vävkommen ni nära och kära

Idag................

Idag när jag planerat att hinna så mycket har jag frossa och ont i kroppen och inget går som jag tänkt mig. Lite har jag vävt i min köksvävstol men ska nu krypa ner under kaninfilten och hoppas på ett friskt uppvaknande.
Det som vävs i lilla Öxabäcken ska bli draperier för hyllorna i källarens hall, som jag tycker är det finaste rummet i huset just nu.

tisdag 19 maj 2015

På gång i min Öxabäck nr 513..................

I min Öxabäckvävstol som jag har i källaren, väver jag dyner till utemöblerna på ön. Samtidigt som jag väver dynorna så stoppar jag fickorna med fiberfill innan jag börjar på nästa rut-rad. Jag borde pinna på för att få dom färdiga, då jag vill ha fint ute i stugan innan midsommar. Dynorna är roliga att väva, men jag måste nog klippa ner dom någon gång under vävningen för att det inte ska bli för tjockt på tygbommen.

söndag 17 maj 2015

Första turen ut till ön................

Sommarstugan ute på ön är öppnad och det känns riktigt bra att ha sovit första natten i stugan, och jag känner en stilla lycka är vi närmar oss ön.
Toan är tömd och städad, Vattnet påkopplad och vi har börjat städa en del och det kanske kan kallas för insomring som motsats till invintring som vi gör på hösten.
Två möss hade mött sin död i sophinken och som vanlig så hade pärlfransen ramlat ner från lampan i härbret.

lördag 16 maj 2015

Adjöss Näske hamn........................

Lillbåten är sjösatt och nu kör maken upp den till killingsnäs där båten ligger under sommaren. Det ska bli bryggbyte och maken ska göra sin insats där.
Jag själv ska ta bilen runt och går därmed miste om en härlig sjötur. Men så är livet och jag känner mig lyckligt lottad som får leva det här roliga livet.
Ikväll blir det årets första grillmiddag och jag hoppas att dotter och son som bor i Umeå kommer ner till oss på ön

torsdag 14 maj 2015

Idag.......................

Idag var det tänkt att vi skulle sjösätta lillbåten och köra upp den till ön. Men det blåser kraftigt och vi har ingen lust att ge oss ut på ett blåsigt hav. Det får bli sådd och plantering istället, och jag upptäckte att jag hade slut på bokashiströ och det vill jag inte då jag tycker att bokashi-kompostering löst det mesta av vårt avfallsproblem.

Nu får vi snart bruna avfallspåsar från kommunen och vad jag ska stoppa i dom vet jag inte då vi inte får något matavfall över. Ni som är intresserad, läs mer om bokashi-kompostering här http://www.bokashi.se/sv/info/om-bokashi.html

Maken har åkt ner till hamnen för att göra det sista på båten och förhoppningsvis kommer vinden att mojna i morgon så vi kan sjösätta och öppna upp vårt älskade sommarparadis

onsdag 13 maj 2015

Nerklippta och färdigknutna.................

Idag blev mina mattor som jag vävt på vävstugan i stan nerklippta. Jag är nöjd förutom att den längre av dom antagligen blev för lång för badrummet på ön. Men det är ingen katastrof för jag tror att den passar i bastubyggnadens hall uppe till fjälls och då får jag  väva en ny till ön och det har jag inget emot då mattorna är roliga att väva.

tisdag 12 maj 2015

O tack tack snälla Britta

Jag har varit hos min gode vän Britta och fotograferat hennes vävstol som hon vill sälja. Anledningen till hennes val är att hon fyller 94 år i år och tänker inte väva mer. Samtidigt så ville hon bli av med sitt garnlager som jag fick tillsammans med en del vävskedar.
Mattvarp på rullar och i härvor fick jag, samt lin,, mattullgarn och sammetsgarn, men gladast är jag över mattvarpen då jag är inne i en trasperiod just nu 

söndag 10 maj 2015

Idag....

Idag har vi  gjort en tur till stan för att köpa en putsmaskin och lillbåten är klar för mitt uppdrag, Maken har vissa plikter kvar och förhoppningsvis så blir det sjösättning och en tur upp till Malmön och stugan på onsdagskväll och jag hoppas att barnen kommer till städning och den första grillfesten,

Sedan har vi skolat ut paprika medusa och jag känner mig nöjd för snart så anländer vårt bågväxkthus som ska få sin plats uppe på åkern, nära vårt kommande kål-land.
Förutom den vävnörd som jag är så tycker jag om att odla, och på den fd. bondgård som vi bor på och då min lagvigde äger en jordbrukstraktor med tillbehör så finns alla möjligheter till rolig odling.

lördag 9 maj 2015

Båttvätt idag...

Japp nu är lillbåten tvättad och ska  poleras  imorgon och förhoppningsvis sjösättas nästa vecka så vi kan komma upp till stugan på ön nästa helg.
Storbåten får vänta ett tag, men visst vore det roligt att få i  den i sjön innan midsommar.

fredag 8 maj 2015

Så nöjd sååå...................

Jag har börjat väva på en matta på vävstugan i stan som ska få sin slutliga plats på ute-toan på ön, där jag vävt passande handdukar i samma färgställning, och jag ska erkänna att jag är nöjd.
Rosa trasor har jag gott om då det varit populärt med rosa sängkläder, ja det är nog den enda färg som jag kan väva en hel matta av. Planer för sommaren är att färga vita lakan i batikfärg, så jag får de trasor jag behöver

torsdag 7 maj 2015

Trådarnas krig..............

Det går inte bra alls att bobina upp det vackra lingarnet på koner då det bara glider av konan då jag sätter igång maskinen.
Min mål att få upp allt lingarn på koner har inte uppnåtts utan jag satsat på storhärvorna då jag vill flytta bort storhärvelträt som hindrar passagen ut. Resväskan med lingarnet ska tillbaka till vävstugan och kanske kommer jag att fortsätta veva när plåtbobinerna blir lediga.

onsdag 6 maj 2015

Välkommen hem Bin Laden

Jag har varit orolig för katten Bin Laden som vi inte sett på flera dagar, men i kväll kom han, blöt, tufsig, halt och hungrig. Sedan har ha gått runt här hemma och sökt efter husse utan resultat då husse befinner sig i utrikes just nu.
Han har suttit både i grannens knä och mitt, men känner nog att det inte är husse som han tycker så mycket om. Och även Sadamen har varit här och ätit, så kanske är ordningen återställ med våra kissemissar.

söndag 3 maj 2015

Vi gjorde i alla fall ett försök.............

Vi försökte att ta oss ut till ön med gummibåten, men vände då det blåste ordentligt ute på fjärden. Och kanske hinner vi få i den rätta båten nästa helg och gör då ett nytt försök att åka ut till stugan på ön.

fredag 1 maj 2015

En snabbvisit i fjällstugan.

Vi åkte upp till stugan i går, och idag på förmiddagen så styrde vi Volvon med släpvagn hemöver. Jag hann färdigställa kuddarna i plattväv som jag vävt på vävstugan i stan och placera dom på sin slutliga plats i bastubyggnadens relaxrum.
På vägen hem så tog vi omvägen till Skravelsjö till våra fjällgrannar där jag fick en vävstol med tillbehör. Vävstolen tänkte jag ska få hamna på vävstugan i vik och ersätta en av dom dåliga som finns där. Jag fick även en massa vävskedar, några vävspännare och skyttlar. Vi fick en god middag, och en guidad visning av deras hem, bagarstuga och byggprojekt. Jag ler för mig själv och ser vissa likheter mellan dom och oss själva med många roliga projekt.