onsdag 30 september 2015

Trasnörd igen...................

Så roligt det är att väva med trasor och nu när jag vävt färdigt dotterns mattor i stan så får jag så stor lust att väva mer i trasor. Kransmatta från Tiden heter en matta som jag tidigare vävt både i blått och brunrosa toner. Planer är att väva mattor till hallen i källaren där både draperier och skåp går i gröna toner och då tror jag att mattan Kransmatta från tiden i grönt skulle passa bra.
Jag har planer på att batik-färga några lakan i grönt innan snön kommer, men vet inte om jag hinner då mycket annat ska göras, Med min ny skärmatta och rullkniv så går det så bra att skära trasor i lagom bredd. Riktigt roligt är det också.

tisdag 29 september 2015

Så praktiskt med skärplatta..........

Jag har köpt en skärplatta och rullkniv och så lättsamt det är att skära mattrasor på det sättet.Jag har sytt ihop lakanet som en tunnel och skär då inte ända upp.
Efter jag har skurit lakanet så snedklipper jag tyget och får då en lång remsa av tyget,
som jag kan göra ett nystan av.


Höstförberedelser....................

Det är med blandade känslor jag mal ned plantor plockar ur växthuset. Lite bönor och chili fick följa med in och så har jag sett något nytt att, rädisorna får nåt som liknar ärtskidor, och dom ska jag spara och se om det kan bli nästa års utsäde.

söndag 27 september 2015

Trasorna är hämtade..............

Trasorna är hämtade och jag är glad över att någon får göra något roligt av dom. Tänk så bra Facebook är med Bortskänkes och Ge och Ta. Nu får någon annan göra något bra av trasorna. Och jag gillar att återbruka själv, men inser att jag är dömd att väva resten av mitt liv och de trasor jag har räcker  gott och väl till mitt roliga vävande.

Idag ..........................

Vi åkte hem tidigt från stugan vid Skulesjön. En man kom och hämtade en del mattrasor till sin fru och dottern kom och vi åkte till landet och grävde potatis, Hon tog med sig några palmkålsplantor och nu är vår vindruvskörd gjort.
Vi har kört ut kartongerna som en person ska hämta i eftermiddag, och det känns bra att dela med sig av det som jag antagligen inte hinner väva upp. och snart kan maken börja med det som ska bli vårt klädvårdsrum när rummet snart är tomt.

lördag 26 september 2015

Så rik sååå

1dag har det både blivit blåbärs och kantarellplock och som hamster jag är så känner jag mig trygg inför den kommande vintern. kantareller ligger på tork och blåbär är plockade, rensade och förpackade för hemfärd.

Blåbär rensade och klara för infrysning hemmavid.

Vår herre är oss nådig då han låter oss hitta svamp..................

Idag kom äldsta dottern och efter lunch tog vi en svamppromenad och kom hem med både trattkantareller,rödgul-taggsvamp och en stor gul vanlig kantarell. Nu väntar rensning och ikväll så blir det nog en varm svampmacka.
Bör jag säga att vi befinner oss i svamprikets mecka. 

Stenar som ska ut och resa

Jag frågar maken om vi ska ta upp trampstenarna till fjälls när vi åker upp nästa gång, men då säger han att han inte vill köra med släpvagn med vår nuvarande bil, och jag förstår honom, Men tänker på hur fint det kommer att bli under möbeln som står vid stranden uppe till fjälls. och så är det ingen risk att stenarna flyter iväg när det blir högvatten och jag tror vi ska förankra möbeln vid ett träd så vi slipper uppleva samma sak som när vi fick sjösätta båten och bogsera hem möbeln där den fastat vid iskanten ute på sjön.
Sten är levande och vackert tycker jag.

Ojoj oj.........................

Oj vilka fina blåbär det finns här utanför stugan. Jag tänkte gå en svamprunda men ser bara massor av blåbär runt om mig.
Egentligen har jag blåbär så vi klarar oss i vinter, men vad gör man när det finns så mycket här runt stugan. På några minuter plockade jag dom här och det är synd att vi inte har dom rätta ingredienser här i stugan, annars så skulle det nog bli en blåbärskaka.

fredag 25 september 2015

Här i vårt paradis...................

Sjön ligger blank och stilla och brasan brinner här inne i stugan. Vi har ätit en halv pizza till middag och sitter nu och njuter av ett glas rött i skenet av brasan.

Snålheten bedrar visheten.................

Phu...  Äntligen har jag knutit den första dynan och konstaterade tidigt att jag borde varit mer frikostig med varp mellan dynorna. Tur att man har små händer och knutit den ena sidan med råbansknut istället för den planerade pärlknuten. Nu är en dyna äntligen klar och jag ska nu ägna mig åt att skörda en del som ska förtäras i den kommande helgen.

Min helgsysselsättning..................

Min helgsysselsättning blir att knyta frans på dom här dynorna som ska få sin slutliga plats i utemöblerna som vi har på framsidan altanen i sommarhuset på Malmön.

torsdag 24 september 2015

Nerklippta.................

Nu är dynorna, som ska få sin slutliga plats i utemöblerna på Malmön nerklippta. En dyna blev kortare än som övriga och får kanske en annan funktion,  Jag tror att varpen räcker till två dynor till och  dynorna ska få följa ut till lilla stugan vid Skulesjön i morgon där jag ska knyta frans på dom.

onsdag 23 september 2015

Bulligt värre blir det..................

Jag väver dynor till utemöblerna på ön och hoppas innerligt att allt ryms på tygbommen. Fyllningen kommer inte att räcka till den femte och sista dynan så jag måste investera i nytt kuddstopp i morgon.
Roligt att väva är det även om det tar tid och oron finns att det blir för mycket på tygbommen.

måndag 21 september 2015

Svårt åtagande.................

Jag har varit i Vik och vävt ikväll och då kom Sara med garn och mönster till de blöjbyxor vi ska sticka till hennes trillingar. Och självklart så vill jag hjälpa till men tror jag ska ta hjälp av någon erfaren stickerska med råd om jag kör fast. En liten hade hon med sig och så fin dom är hennes trillingar, två flickor och en pojke.

Blå duk till liten stuga..................

Idag när jag kom till vävstugan i stan var dukarna i plattväv nerklippta och jag har börjat fålla dom, för visst skulle det vara fint med en blå duk i plattväv på mammas gamla fina bord som vi har i lilla stugan vid Skulesjön.
En mindre likadan duk ska få pryda lilla klaffbordet som vi har TV-n på i vår lilla stuga

söndag 20 september 2015

Halvt invintrat.......................

I helgen har vi varit i stugan på Malmön och förberett en del inför vintern och stängningen av stugan.
Pelargonierna har fått flytta hem, trädgårdsmöblerna har fått flytta i i gästrum och uthus, frys och kyl har tömts och tvättmaskinen har gått på högvarv då sängkläder och mattor nu hänger på tork inomhus.
Det är med blandade känslor som vi stänger stugan även om vi ska ut dit vid månadsskiftet för att byta modem och så blir det nog att köra ner båten till Näske där den får dela båthus med storbåten som inte sjösattes denna sommar. Samtidig är det skönt när vi slipper åka över ett blåsigt hav för att komma ut dit, Vi har ju lilla stugan vid Skulesjön dit vi kan ta bilen och nu när svampsäsongen är så är det roligt att vara där. Så småningom så stänger vi även den stugan då inte vägen dit ut plogas, och då har vi fjällstugan och hemmet att vara i och faktiskt så är det jätteskönt första helgen vi är hemma, då vi oftast inte är hemma någon helg mellan maj och oktober.

fredag 18 september 2015

Inför helgen...............

Jag står här i köket och försöker förbereda en del av maten inför helgen. Pannbiff i kväll med pommes frites och så köttfärssås med pasta i morgon. Några skördade rödbetor ska bi gratinerade med fetaost.
Det känns bra att gå upp i landet och skörda och i morgon lär det inte bli mycket tid för matlagning då vi ska ut till stugan på ön och fortsätta röja och förbereda för invintringen av vårt äskade sommarställe.

torsdag 17 september 2015

Lite sent kanske.....

Äntligen har jag kommit igång att väva dynorna till utemöblerna på ön. Lite sent då vi ska vintra in stugan om några veckor.
Men det kan ju kännas bra med nya dynor nästa vår och så vill jag ha vävstolen ledig för att väva kransmattan från Tiden som ska pryda golvet i källaren och passa till de nyvävda draperierna.
             

onsdag 16 september 2015

Min tras-sortering

Ikväll har jag sorterat de mattrasor som jag fått av min väninna som slutat väva av åldersskäl. Jag är kräsen och vill bara väva av bomull och lintrasor och har nu trasor så jag kan väva av långt fram i tiden. Dom här lådorna ska jag ge bort till någon annan vävare.
och dom här ska jag behålla och sortera i färger när jag blivit av med dom som ska bort.
Jag är inne i en trasperiod just nu och väver mattor till dottern på vävstugan i stan, och vill väva flera då det är jätteroligt, och då jag har mycket trasor att välja på.

tisdag 15 september 2015

Målningsglad förvaringsnörd......................

Så glad jag blev idag när jag fick den här trälådan på vävstugan i stan. Jag är ju målningsglad och tycker om förvaring. Jag har svårt att inte börja med målningen av den fina trälådan som jag kanske ska måla kurbits på efter att ha målat den både inuti och utanpå. Hjul under skulle inte heller vara fel, så i morgon så kanske det inhandlas både färg och hjul till den fina trälådan.

söndag 13 september 2015

Båtflyktingen............................

Det här är båtflyktingen som fanns i båten när vi skulle lämna stugan på Malmön idag. Dottern (gränspolis) lyckades fånga båtflyktingen i en össkopa och hemföra den från ön där den antagligen kom ifrån.

Lingontider...................

Vi har plockat lingon på ön och nu är det rensning som gäller. En gryta med lingonsylt står på spisen för att kallna innan den hälls på burk och jag själv har gett mig den att allt ska rensas innan jag börjar med middagen.
Jag ska erkänna att jag har hamstertendenser och känner mig trygg när matkällaren och frysboxarna är fyllda inför vintern.

Djurvännen................

Min lagvigde är en sann djurvän då han igår räddade flera utmattade humlor. Vi satt nere vid stranden i går eftermiddag och på blommorna fanns flera utmattade humlor. Maken gick upp till stugan och hämtade ett fat med strösocker och vatten. Han matade humlorna med sockervattnet som fick ny styrka och kunde flyga därifrån.

fredag 11 september 2015

Vilken lycka......

O vad jag känner mig lycklig när jag kan gå upp till mina odlingar och hämta de grönsaker som jag behöver. Purjo och chili till köttfärsbiffarna som vi ska äta med två av barnen ute på ön ikväll. Sedan fish and chips tillsammans med gröna ärtor i morgon då vi ska ha en röjar-dag ute vid stugan.
Jag känner mig väldigt privilegierad som får leva detta ljuva liv och efter lunch ska jag åka ner till Birgitta där jag ska plocka svarta vinbär och vi ska byta mattor mot mattrasor..

Vår Bokashikompostering..............

Jag har hittat ett sätt att ta hand om vårt hushållsavfall på ett sätt som passar vår lilla familj bra. Jag har en hink under diskbänken som jag samlar grönsaksrester, kaffesump och andra organiska material. När sedan hinken är full eller innan vi ska resa iväg så fyller jag den i en av de fyra Bokashi-hinkar som jag har i källaren, och strör över lite av de Bokashiströ som jag köper ungefär en gång per år.
När sedan alla Bokashihinkar är fulla så tömmer jag dom i pallkragarna eller andra odlingsplatser, och plantorna stortrivs och växer bra.. Bokashi-ströet doftar som ensilage och hindrar avfallet från att mögla.
Maken säger: Det är klart att växterna växer bra, för dom vill ju upp i friska luften: Och vi har tackat nej till de bruna avfallspåsar som kommunen erbjuder och straffas därmed att betala mer för vår vanliga sophämtning för att vi tar hand om vårt eget köksavfall.
Det går att göra eget Bokashiströ av vetekli och den vätska som man kan tappa ur kranen på hinken, och tanken har funnits att göra eget strö i framtiden,

torsdag 10 september 2015

Dagen som snart är över.....

Idag så blev väven i min köksvävstol nerklippt, hallonen som växte bakom ladugården är plockade och har förädlats till sylt. Sedan en skogspromenad med min fina granne och vi hittade en hel del gula kantareller.
Sedan kom äldsta dotter från grannbyn och vi åt en svampmacka tillsammans. Efter detta svamp-rensning och nu är svampen på spisen för att förvällas och ska frysas in för att förgylla våra middagar i vinter.
Och när jag fyllt frysen med allehanda goda saker så känner jag mig så rik så.....

Mina farhågor besannades inte..............

Phuu, nu är väven nerklippt och jag kan konstatera att tyget räcker väl till både soffa och kuddar.
Nästa väv i vävstolen? Jo kanske badlakan i hellinne till badrummet i lilla stugan vid Skulesjön.

Snåljåpen...............

Snåljåp eller positivt ekonomisk lagd. kalla det vad ni vill, men hos mig får inget förfaras och därför väver jag så långt jag kan i min köksvävstol. Snart ska jag klippa ner och det blir intressant, då jag inte vet hur långt jag vävt på sofftyget, men nog skulle det vara bra om tyget räcker till en kudde eller två till soffan.

onsdag 9 september 2015

Vilket värde har kunskap?

Jag sitter här i min ensamhet och funderar på vilket kunskap har i värde egentligen. Jag har två akademiska examina och ännu flera vävstolar. Jag är arbetslös och har full förståelse för det, då jag utbildade mig ganska sent i livet och näringsliv och kommun behöver yngre personer.

Så tänker jag på vilket värde min vävkunskap har och jag ska erkänna att jag värdesätter den kunskapen högre än mina mina akademiska meriter, då jag snabbt kan se resultat av min vävningskunskap.

Med den kunskapen kan jag förgylla både hem, stugor och båt för en billig penning. som det här tyget som ska bli på ett sofflock till en liten soffa och som ska få sin slutliga plats här i hallen, så vi kan sitta på och ta på skorna när våra leder stelnar.
Jag kan se det på ett sätt att jag är dömd att väva resten av mitt liv, eller se det positiva sättet att jag kan ha roligt resten av den tid jag har kvar. Men när jag tänker tillbaka, så roligt det var under min studietid och kunde jag leva om mitt liv så skulle jag nog bli evig student igen. Och jag känner en stilla lycka över hur roligt jag har som får skapa i mina vävstolar.

tisdag 8 september 2015

Planer för morgondagen..........

I morgon ska jag ta mig i kragen och försöka solva handduksväven på övervåningen. Jag har ritat vävnota i vävprogrammet men får det inte att stämma och kanske måste jag vara utsövd och klar i knoppen för att klara av det.
En liten tripp upp till växthuset och odlingarna utanför visar att jag borde skörda de gröna ärtorna och en purjolök för att förbereda för en grön ärtsoppa till helgen,'
I morgon ska jag i alla fall göra en het morot-soppa till min själv till lunch.

Pling i min telefon.....

Igår ringde en kompis från grannbyn och frågade om jag ville köpa hennes mattrasor. Hon hade köpt dom för att väva mattor, men då planerna ändrades så vill hon bli av med dom. Hur mycket det är vet jag inte riktigt men att det är klippta remsor i bomull. Jag är i en trasperiod just nu och hade tänkt att batik-färga några lakan som jag fått, men saknar kluven ved så det lär nog inte bli av i höst. därför är jag i valet och kvalet, men tror jag ska ratta ner till henne i morgon och titta närmare på trasorna.
Fina tuppar har hon och bara det är värt ett besök.

Tupp 1
Tupp 2
och tupp 3

söndag 6 september 2015

På gång i min köksvävstol............

Nu blir det tyg till Folkes soffa som ska få sin slutliga plats i hallen här hemma. Ull och lin är sammanspolat till inslaget och jag tror själv att det passar bra till den blåmålade soffan maken farbror hade under sin livstid.

lördag 5 september 2015

Å regnet det bara öser ner..........................

Men så bra för svampen.

Nu finns dom....................

Nu finns dom, trattkantarellerna här i Skuleskogen. Några gula fanns också som tillsammans med trattisar och taggsvamp får förgylla vår grillmiddag senare idag.
Ock blåbären behöver jag inte gå långt från stugan för att hitta, och efter lunchen ska jag gå en hallonrunda.

fredag 4 september 2015

Här i stugan.....

Vi är i lilla stugan vid Skulesjön.
Jag tog bilen och maken traktorn med timmervagn.
Vi eldat i öppna spisen, och sedan kom mailet!
Vår vävkompis har fått sina trillingar och undrar om vi kan hjälpa till att sticka ylleblöjbyxor till de nyfödda, två flickor och en pojke.
Och jag ska erkänna att jag är ingen bra stickare ,men ska försöka göra en insats, då jag stickat ylleblöjbyxor till mina egna två sistfödda då dom var små.