söndag 29 november 2015

Dynor till vävpallarna...............

Nu är dom färdiga att knäppas fast på tre av mina vävpallar här hemma. Det är makens jobbarkompis som även jobbar med båtkapell och annat som försett oss med tryckknappar som gör att dynorna sitter fast på vävpallarna, och enkelt går att knäppa loss för att tvättas då det blir aktuellt.
Jag är bortskämd som vill sitta mjukt på vävpallarna när jag väver.

lördag 28 november 2015

Hamstern.............

Pling i telefonen och det var bonden i byn som sa att köttet var färdigt att hämta. Dottern som bor i grannbyn delade ett ungdjur med oss, och i går kväll så packade vi köttet och fyllde våra frysar. Det känns tryggt när vi nu har både kött, potatis och en del grönsaker, så svälta behöver vi inte under den kommande vintern.

fredag 27 november 2015

En trasförflyttningsdag.....................

Phu, vad jag har burit, men mot alla odds så rymdes alla trasor i samma rum i källaren som jag väver med trasor. Rummet där lådorna tidigare fanns är nästan tömt och renoveringen av vårt framtida klädvårdsrum kan börja. När jag nu har mycket mattvarp som jag bytt åt mig och en massa klippta mattrasor så ska jag väva de mattor jag länge planerat. Men först så ska väven med trasdynorna vävas ut så vi har något mjukt att sitta på i vårsolen när vi är i fjällstugan.

tisdag 24 november 2015

Lite mera på min mattvarpsvagn..................

Nu har förhänget som jag vävt tidigare fått bli förhänge på lådan som blivit mattvarpsvagn. Bindningen på förhänget heter "Plattsjö från Ledusjö" där varp är i bomull och inslaget är entrådigt ullgarn. Fyra skaft och sex trampor krävs för att väva förhänget.
Lite mer återstår innan jag är nöjd med "mattvarpsvagnen" som nu fått tillfälligt plats mellan frysboxarna i källaren.

måndag 23 november 2015

Till slut så...............................

Japp, nu är det fjärde och sista överkastet i korgflätningsväv färdigt och skall strax packas i fjällbacken för att följa med upp när vi åker upp till stugan nästa gång.
Sedan återstår kuddöverdragen som jag redan börjat med och som förhoppningsvis blir klar under denna vecka. Som jag har planerat så ska jag försöka färdigställa allt som är halvfärdigt i mitt sy och strykrum som ska tömmas för att sedan bli vårt nya badrum. Mitt dilemma är att det är så roligt att väva och mindre roligt att virka och sy, och därför blir ofta mina vävda ateriler ofta liggande i väntan på att färdigställas.

lördag 21 november 2015

Dagen annorlunda.....................

Det känns ganska konstigt  att vakna upp en lördagsmorgon hemmavid som vi inte gjort sedan i april i år. Men både stugan på ön och lilla stugan vid Skulesjön är invintrad och stängd för säsongen, så nu återstår bara fjällstugan och hemmet att tillbringa helgerna i. Så är det och har varit de sista 20 åren så man borde blivit van med årstidsprocessen för stugorna.

fredag 20 november 2015

Snåljåp och förvaringsnörd..................

Jo, så känner jag min när jag syr fast Jeansfickor på ett tyg jag hade liggande. Jeansen har jag fått för att klippa upp till mattrasor och det är gjort, men fickorna har jag sparat och ska bli förvaring för små ting.
Dom här ska jag behålla själv, men maken ska få en förvaring med gröna fickor för sina små ateriler.
När fickorna är fastsydda så ska dom spännas upp på en skiva med något mjukt under för att sedan sättas upp på något lämpligt ställe.

torsdag 19 november 2015

Plats för mattskyttlar...............

Nu är kudden färdig så mattskyttlarna kan ligga mjukt i lådan som står ovanför mattvarpsvagnen. Plattväv från Ledusjö heter vävnotan och det är bomull i varp och ull till inslag.
Tyget till kudden blev över när jag klippte till draperiet som ska hänga framför mattvarps vagnen.

Utrymmesoptimisten.

Ja, nu kan jag bara konstatera att min målade låda inte rymdes all mattvarp jag hade.
Linmattvarpen får därför placeras i de plastbackar som jag tidigare hade mattvarp i.
Och med den nya upptäckt av den stora mängd mattvarp jag har, så är jag nog dömd att väva mattor i resten av mitt liv.

onsdag 18 november 2015

Jag säger då, vilket tur att mina förfäder inte ser vad jag gör.............

Jag målar en gammal trälåda och om min mormor såg mig skulle hon nog kliva upp ur sin grav och idiotförklara mig. "kosta på så dyr färg för en gammal trälåda" skulle hon ha sagt. men där har vi olika tankar, för jag tycker att det gamla träet har en vacker struktur och jag tror att efter min död så skulle min mina flickor välja den här lådan som något av det första, om dom fick välja en möbel. Nu ska lådan (garnvagnen) få torka och i morgon ska den fyllas med mattvarp av olika slag.
Jag är lycklig över lådan som ska få ett förhänge som jag vävt tidigare och fortsättning följer på min förvaringsmöbel. 

tisdag 17 november 2015

Mattvarpsvagnen målad inuti.............

Japp, nu är lådan målad färdigt inuti. Den som blivit mattvarpsvagn eller hylla då den har hjul för att lätt kunna flyttas. Så snart den är färdigmålad så ska den packas med all mattvarp som finns här i huset. och jag känner en stilla glädje över att ha allt samlat på ett ställe.
En liten låda som som också blivit målad inuti ska få sin slutliga placering ovanpå mattvarpsvagnen.  
Lådans ändamål är inte riktigt bestämt ännu, men kanske blir det en plats för färdiga mattvarpsflätor.

Mera mattvarp hurra!

Nu har jag hämtat ett paket med mattvarp och blir så glad över den blå mattvarpen då jag nu kan väva dom mattor jag önskar. Den förre ägaren av mattvarpen har fått silkesgarn istället. Nu vill jag bara ha in en storvävstol så jag kan väva de mattor jag länge drömt om att väva.


måndag 16 november 2015

Ååå linnemattvarp i massor.................

Idag hämtade vi de 25 kg lin-mattvarp som skickats till mig och så roligt det ska bli att väva något trevligt ur mattvarpen.

söndag 15 november 2015

Lycka för en trasnörd......................

Ännu ett paket är hämtat med mattvarp som jag bytt åt från silkesgarn. Det tycker jag själv är bra då jag har mycket mattrasor och mattullgarn som jag vill väva av.
I morgon ska jag hämta den linmattvarp som jag fått en avi på. Och jag vet precis vad jag ska väva av den.

lördag 14 november 2015

Julstämning här i Borkan

Det känns som jul när vi tittar ut nu på morgonen. Ett vitt snötäcke ligger över Kittelfjällen i bakgrunden. Sjön är fortfarande öppen men har säkert lagt när vi firar jul här om några veckor.

fredag 13 november 2015

Man måste ju prova..............

Nu är alla lösa trådar på min storduk insydda i duken, och nyfiken som jag är så måste jag prova om den räcker till vårt stora bord här i fjällstugan. Japp det gör den och nu återstår fållningen och kanske kan någon duktig dam på vävstugan i stan visa mig hu jag gör en snygg hålsömsfållning på duken som ska invigas här i stugan på nyårsafton.
Jag är stolt och nöjd över hellinneduken som ska förgylla vår dukning här i stugan många år framöver.

torsdag 12 november 2015

På plats i stugan.....................

Äntligen är vi här efter 37 mil i bil. Det känns skönt att vara här, fast det känns som evigheter sedan senast. Det är mörkt och vi ser inte så mycket ute, men ett tunt snötäcke ligger på marken. Här i stugan är det varmt och skönt och jag är tacksam över tekniken som gör att vi kan slå på värmen hemifrån och det är varmt och skönt när vi kommer hit.

onsdag 11 november 2015

Plats för mattvarp............

Den här lådan har jag fått av dottern, och jag vet att den kom från ett väveri då det står sjuntorp på lådan som nu blivit grundmålad. Ägaren till väveriet var den nu avlidne Evy från grannbyn där numera dottern och mågen bor. Nu ska lådan fortsätta att gynna vävningen då jag ska placera mattvarp i den. Lådan har maken satt in hyllor på och det kommer att bli utmärkt förvaring för mattvarp som jag redan har och den mattvarp som kommer mot det silke jag skickat iväg.
En liten låda fick jag från vävstugan i stan och även den har nog kommit från en tidigare vävare. Lådan ska målas minst en gång till och få sin slutliga plats ovanpå hyllan som tidigare varit en låda.
Nu får både låda och hylla stå och torka tills dess vi kommer hem från fjällstugan om några dagar.

Grön mattvarp har anlänt.................

Ett paket med grön mattvarp har anlänt och jag har roliga planer för mattvarpen som jag bytt åt mig från silkesgarn som jag hade i massor och fortfarande har en del kvar av.
Kransmatta från tiden tror jag att det ska bli av mattvarpen som anlänt.

tisdag 10 november 2015

Storduken

Idag fick jag hämta storduken i 100% lin som jag vävt på Ödbergska gården i stan. Jag är jätteglad över den och ska inviga den på nyårsafton i fjällstugan. Innan dess ska den fållas och alla trådar som gått av lagas. Och på den duken ska det inte serveras något rödvin inte.

måndag 9 november 2015

Garnbyte................

Jag har suttit på ett stort lager silkesgarn och insåg att jag aldrig kommer att hinna väva upp det under min framtida livstid, och la därför ut ett förslag att byta silkesgarnet mot mattvarp. Vansinnigt tyckte min vävkompisar på vävstugan i kväll, men det struntar jag i då jag har större chans att väva upp alla mina trasor och ullmattgarn om jag har mattvarp. och det har jag snart, och om jag inte tidigare varit en trasnörd så blir jag det nu, som ska väva mina önskemattor när jag får in stora Öxabäcksvävstolen då min Glimåkra aktiv är utvävd
Silke ut och mattvarp in.

söndag 8 november 2015

Invintrat och lämnat

Nu är vi hemma igen efter att ha invintrat lilla stugan vid Skulesjön. Mattorna har jag hängt upp på stolarna ifall några små möss hälsar på oss.
Det är med blandade känslor som jag lämnar stugan där jag trivs så bra, men nästa gång vi åker dit, kanske det blir över fruset vatten med snöskotern då vägen dit inte plogas på vintern.
Och de nyvävda pannlapparna har fått sin slutliga plats i lilla stugan.

lördag 7 november 2015

Ett överkast färdigt...............

Japp nu är det första överkastet som jag vävt i korgflätningsväv färdigt. Att väva gick fort, men att virka uddspetsen runt om tog dess längre tid. Men nu är det fösta överkastet klart som ska få sin slutliga plats på en av de två sängar som vi har i lillstugan hemma där våra gäster brukar övernatta.

Så rik sååå....................

Nu är Trattkantarellerna  rensade och ligger på tork för att tas hem i morgon och läggas i torkskåpet tills dess det är dags att tillaga dom. Och kanske är det sista gången i år som vi har möjlighet att plocka denna goda läckerhet.

I svampriket...................

pling i telefonen och äldsta dottern ville komma hit och plocka svamp. Och det säger jag inte nej till då jag tycker att det är underbart att gå i skogen, Bland det vackraste jag vet är en porlande skogsbäck.
Lite svamp blev det och snart ska det rensas för att förgylla våra måltider i vinter.
Maken han följde inte med i svampskogen utan gjorde det vi planerat under flera år, fällde stortallen.

fredag 6 november 2015

Här i stugan...................

Det känns underbart att vara här, men samtidigt lite vemodigt då vi ska vintra in på söndag när vi lämnar stugan, Det är alltså sista helgen i år som vi sover här. Jag har tagit med mig överkastet till en av sängarna i lillstugan hemmavid som jag försöker färdigställa. Jag ska erkänna att det är betydligt roligare att väva överkastet, än att virka runt kanten. Men jag vill ju ha det fint runt om mig och då är det bara att bita i och så småningom så blir det klart.
Jag är glad över att mattan blev klar,
och att sovrummet med sänghimmel. linneryan, överkast och sänglinne är färdigvävt. Och mattorna i slarvtjäll tycker jag passar utmärkt i den här lilla fina stugan.
Nya pannlappar som visats tidigare förgyller vår lilla kök här i stugan, och nu återstår bara badlakan att väva när stugan är i nuvarande skick.

Lite kaosartat känns det........................

Jag har bytt bort silke mot mattvarp då jag sitter på ett ganska stort lager. Nu när jag skulle frigöra en banankartong för att packa i så hittade jag mer silke. Jag trodde att jag hade kontroll på mitt silkeslager, men det har jag inte och ska snart gå upp på logen och se om jag får nya överraskningar och hittar mer silke.

torsdag 5 november 2015

Vävgarnsrensning......................

Nu hänger den på plats i köksvävstolen, min lilla vävrumpa i bomull, och nu väntar jag bara på min lagvigde rumphållare, för att i kväll börja solva det som ska bli fyllda dynor till hem, stugor och kanske storbåt.

onsdag 4 november 2015

Nya pannlappar till liten stuga.............

Nu är dom färdig-vävda, nerklippta och färdig-sydda, pannlapparna som jag vävt på vävstugan i stan. Det behövs verkligen ,då vi har vedspis i lilla stugan vid Skulesjön, och kokar man något på vedspisen så behövs stora tjocka pannlappar för att inte bränna sig när man lyfter av grytorna.
Blått ska det vara i stugan då mattor och andra vävda textilier i köket går i blå toner.

söndag 1 november 2015

Fina stora vackra Saddam....................

Han verkar trivas hos oss, den vackra stora randiga katten Saddam och ligger gärna i våra knän även om jag måste använda händerna för att han ska rymmas i knät på mig.

Julafton för en trasnörd...........

Vi har lämnat vår lilla stuga vid Skulesjön och passade på att hämta paketet med mattvarp som jag bytt åt mig mot silkes garn. Bra byte tycker jag själv då jag är inne i en trasperiod och vill väva upp mitt lager av trasor.