lördag 31 oktober 2015

Här och nu...............

Vi är i vår lilla stuga vid Skulesjön och jag känner vilken stor kontrast det är från att vara i storstan som jag varit de senaste dagarna. Nu avverkar maken med hjälp av sin "älskling" sin skogstraktor.
och eldar upp det ris som blir efter avverkningen.
Handdisk är det som gäller i den här stugan, men framtidesvis så kanske det kommer in en diskmaskin i den här stugan ochså.

Hemma igen...................

Åter i hemmet efter att ha varit i Göteborg med sonen på 23-års kontroll efter hans hjärtbyte. När man är i Göteborg så måste jag naturligtvis besöka min favoritaffär som säljer beslag och annat användbart. Nu har jag inhandlat det jag behöver till mina vävlådor och  till att hänga upp ett och annat på vävstolarna som är bra att ha.
Några fina konsoler blev också inköpta för en billig peng.

onsdag 28 oktober 2015

Bloggstiltje några dagar.................

Nu blir det bloggstiltje då jag inte tar med mig datorn till Göteborg där sonen ska göra sin 23-års kontroll efter det hjärtbyte han gjorde som 9-åring. Jag skulle gärna stannat hemma då min tid inte räcket till på långa vägar. Men jag ska vara tacksam som har min son i livet, medan andra bara har en gravsten att gå till. Jag är oerhört tacksam för den fina vård vi har här i landet då sonen fått både hjärta och njure, trots det funktionshinder som han har.

tisdag 27 oktober 2015

Till slut så blev det klart..................

Vi har varit till lilla stugan vid Skulesjön med traktor och timmervagn då det ska bli avverkning där till helgen. Med fick överkastet som blev färdigt idag och min linnerya följa med, och nu finns det på plats, allt som jag vävt till sovrummet.

söndag 25 oktober 2015

Frysresning..................

V har tagit upp bär från frysen då vi ska köpa kött från bonden här i byn, Av de svarta vinbären ska det bli jouce som alla i familjen tycker om, av de röda, vita vinbären och centrifugerade äpplen så blir det vin,
Jag är odlingsglad och skulle gärna vilja bli självförsörjande, men det går inte då jag är född i fel århundrande.


Det vackraste av dom alla............................

Min mammas gamla fina fina bord som jag fick efter hennes bortgång har vi i lilla stugan vid Skulesjön,
Själv tycker jag att  det är det vackraste bord vi har och som jag är jätteglad över.

Här i stugan..............

Här i stugan så har jag skurit trasor och känner mig ganska rik.
Mitt problem är att jag oftast inte har tillräckligt av samma färg när jag ska slå in  trasorna i en mattväv. Nu har jag en del blått och det borde räcka till åtminstone en matta.
Ute på sjön simmar familjen svan och det känna riktigt som vi är i långt bort men ändå nära.

fredag 23 oktober 2015

Min trasförädling här i stugan....

Jag försökte skära trasorna på ett klaffbord här i stugan, men det gick inte bra då bordet var ganska rangligt. På golvet gick det bättre och det finns hopp att jag kan skära de trasor jag har med mig.

Vi är här nu........................

Vi är i vår lilla stuga vid Skulesjön, mätta efter att ha ätit var sin egengjord hamburgare, med bröd och pommes frites. Nu har maken kokat kaffe och vi ska avnjuta kvällen med en irländsk kaffe med grädde, brun farin och whisky.
Jag har tagit med mig mattras-klippning eller rättare sagt ska jag skära trasorna med rullkniv efter att ha sytt ihop tygstycken tidigare idag. Jag ska erkänna att jag är en riktig trasnörd just nu och har mest bara trasor i tankarna.

Min trasförädling.....................

Japp nu är de vita lakanen hopsydda till rundlar och färdiga för att färgas. Jag är en riktig trasnörd just nu som nu byter bort mer silkesgarn mot mattvarp. Jag hoppas att jag hinner batikfärga dom vita trasorna innan vintern kommer för att få en riktigt rolig vävvinter.
Nu ska jag sy ihop en del av de trasor som jag fick av Margot härom dagen. Dom behöver inte färgas och jag kan skära trasor av dom när dom är hopsydda. Roligt blir det när trasorna är färdiga att slås i en väv, 

torsdag 22 oktober 2015

Jag tror att Sadammen flyttat in.....................

I kväll kom han springande och ville komma in. Nu är han mätt, men gör ingen reaktion att vilja gå ut, och det visar att han gärna vill vara inne hos oss och då är det kanske på tiden att skaffa en kattsandslåda till honom.

onsdag 21 oktober 2015

Mattras-sömnad....................

Ikväll försöker jag bana väg in till syrummet genom att sy ihop de lakan som jag har för avsikt att batikfärga för den kommande vinterns trasmatt-vävning. Jag har fått en del lakan som jag är glad för då jag är i en trasperiod,
då jag drömmer och trasor på natten och på dagen så hamnar tankarna oftast på framtida trasmattor och trasdynor. Jag är optimist och tror att jag hinner batikfärga en del i en gryta ute innan snön kommer.

Tack snälla Margot för trasorna......................

Pling i mobilen och det var en vävkompis som ville ge bort mattrasor, och som den trasnörd jag är just nu, så tackade jag naturligtvis ja. Nu har jag gått igenom trasorna och packat en säck till hon som ska hämta vävstolen. Jag hade hoppats på en massa gröna trasor, och några fann jag men måste nog batikfärga några vita lakan så det räcker till de gröna mattorna som jag planerar att väva till hallen i källaren här hemma.
Och jag måste visa vilka runda och vackra nystan hon har gjort min vävkompis i stan.
Jag riktigt längtar efter att väva mattor, särskilt då jag nu har mycket mattvarp som jag bytt åt mig mot silkesgarnet som jag har massor av.

tisdag 20 oktober 2015

Måtte rosa bli populärt igen...................

Är det något jag är rik på så är det rosa mattrasor och jag önskar innerligt att färgen skulle bli populär igen. Då skulle det vara roligare att väva mattor ur det lager av rosa mattrasor som jag har,

måndag 19 oktober 2015

Fina fina Saddam..................

Katten Saddam  har börjat komma in till oss och det välkomnar vi, då katten är väldigt sällskaplig av sig.
Den andra katten Bin Laden har vi inte sett på länge och med tanke på hans höga ålder så misstänker vi att han flyttat till fridens himmelska torg.

söndag 18 oktober 2015

Pippi på Hamburgare.....................

Vår nya hamburgerpress har fått jobba hårt då vi gjort hamburgare både uppe till fjälls och här hemma. Goda blir dom och vi vet vad dom innehåller, kött från bonden i byn och chili och lök från landet. Ägget och oljan vi steker i är från affären. Proppmätt blir man av en ca 100 gram med bröd och så roligt att ha egna hamburgare att steka på muurikahällen när vi är utomhus.

Snåljåpen...................

Jag ska erkänna att jag har svårt att slänga saker och har under min uppväxt lärt mig att inget får förfaras. Så nu när jag skördat purjolöken så spar jag roten och sätter i en kruka och får då nya lite smalare purjolökar att använda i matlagningen.

Såå gott såååå..................

Pling i telefonen och det var dottern som frågade om jag ville ha buljong som hon har kokat ur älgben som hon fått. Ja tack självklart och nu blir det en soppa med egenodlade morötter och purjolök. Några goda korvar som finns i kylskåpet kan få förgylla soppan  och varför inte klimp som är så gott.

lördag 17 oktober 2015

Inte riktigt som planerat...........................

För smal och för lång............ Jo så blev det, mina "Trasdynor sommardag" Och det var inte vad jag tänkt mig. Maken säger att nu går du ut på nätet och söker smalare utemöbler, men så gör jag inte utan planerar istället att väva nya bredare och kortare dynor till utemöblerna på ön som har samma storlek som dom vi har är i fjällstugan.
Bara bita ihop  och erkänna mitt misstag. Vi har en grupp till som är smalare och hör hemma vid lilla stugan vid Skulesjön som dynorna kanske passar till. Det är inte lika roligt att färdigställa dynorna när det inte blev som planerat.

onsdag 14 oktober 2015

Med i vår fjällpackning..............

Tidsoptimist som jag är så tror jag att jag hinner sitta i en fin fjällmiljö och knyta frans på de dynor som jag vävt färdigt. Vi åker till fjällstugan och med har jag inte bara dynorna utan en del garn som ska vevas upp på plåtbobiner för att sedan spolas över till koner med hjälp av min fantastiska maskin som jag har i källaren här hemma. Men härligt ska det bli att åka upp till stugan som vi inte varit i på länge.

tisdag 13 oktober 2015

En pastakväll...............

Vi kom hem sent då maken varit ut till ön och försökt få igång modemet utan att lyckas då det var något fel på modemet.
Jag själv har kämpat på med storduken på vävstugan i stan och innan vi for hem så blev jag lite mer vän med väven där trådarna tidigare gick sönder i kanterna.
Här hemma så har jag tagit hand om den persilja som vi inte frusit in och gjort persiljepasta av. Nu får pastan ligga och torka och sedan följa med upp till fjälls där vi ska avnjuta den.
Vår nyinköpta hamburgerpress ska även den får följa med upp till stugan där vi ska prova att använda den.
Jag tycker om att laga mat från grunden då vi får veta vad vår mat innehåller.


måndag 12 oktober 2015

O tack snälla ni..................

Idag när jag kom till medborgarskolan sa Daniel att han hade klippta mattrasor om jag ville ha. Maken kom på lunchen och hämtade säcken och nu har jag sorterat bort de trasor jag inte behöver och kanske hon som ska hämta vävstolen vill ha dom. Hon anmälde sitt intresse för de trasor jag gav bort förra gången, men blev utan då andra redan fått dom. Men jag är lycklig då jag har bytt åt mig mattvarp som räcker till mycket till den trasnörd jag är.
Grönt behöver jag mycket av då jag planerar att väva kransmatta från tiden i grönt till källarhallen här hemma.

söndag 11 oktober 2015

Persilja, persilja..................

Idag har jag skördat den persilja vi odlat i en pallkrage, och det blev mycket, men det passar bra till pastadegar och såser. Lite mer persilja ska vi skörda och det är den slätbladiga som vi odlat i en urna.
Det känns bra att fylla frysen, men jag ser fram mot en vävvinter och till våren kommer odlingslustan tillbaka

God morgon sköna värld..................

Vi vaknar upp till en ny dag här i stugan. Vi båda konstaterade att sängen som vi köpt var skön att sova i, En svag dimma ligger över byn på andra sidan sjön och gräsmattan är täckt av frost.
Det ser ut som det ska bli en fin dag idag.

lördag 10 oktober 2015

Här i vår lilla höststuga.

Dottern har varit här och vi gick en svamprunda här uppe i skogen och dom gula kantarellerna har vi njutit av till middag och trattkantarellerna ligger på tork innan hemfärd i morgon, Sängkappan som jag vävt blev inte riktigt som jag planerar då min planer var att rynka tyget till sängkappan. Men det räckte det inte till utan det blev ett sytt veck i varje hörn istället. Maken tyckte att det såg bra ut  och då får jag nog vara nöjd trots att jag ångrar att jag inte vävde tyget längre.
Men det är skönt att vara här i stugan, och nu återstår att färdigställa överkastet som jag vävt i korgflätningsväv, då jag planerar att virka en liten spets runt om. Linneryorna är färdiga och ska ersätta mattan som ligger i vårt sovrum just nu.

fredag 9 oktober 2015

En liten svamprunda..................

Pling i telefonen och det var min före detta arbetskollega som ringde och föreslog en svamptur idag. så blev det och Ingrid och hennes dotter kom och hämtade mig för att åka till lilla stugan vid Skulesjön där det finns gott om svamp.
Korgarna fyllde vi snabbt och sedan gott fika i stugan innan vi åkte hem igen. Extra roligt var det för Natalie som plockade trattisar för första gången. Nu återstår rensning, men det ska gå bra för hur gott är det inte med en svampmacka ikväll.

torsdag 8 oktober 2015

Obotlig trasnörd........

Så lycklig jag är nu när mattvarpen har anlänt, och nu kan jag varpa mina önskemattor.
Mattvarpen har jag bytt åt mig mot silkesgarn och jag hoppas att dom som fått silket är lika nöjd som jag är.

Båtupptag i kväll..................

Nu har lillbåten tagits upp och det känns både sorgligt och skönt när vi vintrat in stugan på ön och tagit upp båten, Maken körde båten ner till Näske och jag körde bilen runt ner till båthamnen.
Nu får storbåten som inte sjösattes denna sommar sällskap av örnviken under vintern i båthuset.

Ingen stoppnål hittar jag................

Jag letar och letar efter en stoppnål så jag kan göra blöjbyxan klar som jag stickat till en av Saras trillingar, men inte hittar jag någon passande nål i vårt sy och strykrum inte.
Det kanske måste bli låna en eller åka till dottern ikväll och kolla om hon har någon.

Storkok och krukdisk.........................

Jag upptäckte till min förskräckelse att det inte fanns några matlådor kvar i frysen och därför blir idag inte bara krukdisk, utan även en storkoksdag då vi behöver matlådor, båda min make och jag. Korvgyta med potatis blev det denna dag.
Krukdisken närmar sig sitt slut och jag ser fram emot när trädgårdsarbetet är avklarat och jag kan ägna mig åt det jag tycker är roligt som tex, vävningen.

I valet och kvalet.................

Jag har svårt att bestämma mig vilket tyg jag ska sy sängkappan av till den nya sängen som vi köpt till lilla stugan vid Skulesjön. Sängen är 140 cm bred och det är den enda sängen med den bredden som vi har. Jag har vävt överkast i korgflätningsväv (till höger) ett annat tyg 8-skafts dräll (i mitten) och ett tyg i silke (till vänster). så nu är frågan vilket jag ska sy sängkappan av, men det lutar åt tyget i mitten. Någon klok person som kan ge mig ett förslag?


onsdag 7 oktober 2015

Sängbyte i lilla stugan..................

Ikväll har vi varit till lilla stugan vid Skulesjön med den nya säng som vi köpt till stugan.
Det känns bra och jag bäddade sängen med det nya lakanet som jag vävt till sängen. Den här sängen är smalare än den dubbelsäng vi hade tidigare och nu vill jag både ha ny sängkappa och överkast till sängen. Linneryor är redan klara  till sovrummet och på lördag eftermiddag planerar vi att åka dit ut igen, och kanske så får symaskinen följa med  för att sy sängkappan. Nu när vi stänger stugan på ön så är det härligt att ha den här lilla stugan att åka till.


Mattor till dottern i Umeå..............

Nu är dom nerklippta och jag har börjat knyta frans på mattorna som en av döttrarna ska få, och jag tackar mina vävinnor för beröm som stärker mig en aning.

tisdag 6 oktober 2015

I senaste laget.................

Jag har kommit igång med väven i min Öxabäck i källaren där jag väver "Bänkdyna Sommardag" Två dynor återstår att väva  och jag inser att jag inte hinner väva klart dynorna innan vi stänger stugan på ön där dynorna ska få sin slutliga plats.
Men jag ska ta med en dyna upp till fjälls och prova dynan på en trädgårdstol som är likadan som möblerna vi har på altanen ute på ön.

I skördetid.................

Sista vindruvorna är inplockade och de sista rödbetorna ska kokas och kanske läggas in.
Kvar att skörda är persilja, morötter och purjolök. Maken la på en fiberduk över pallkragarna men när vi skulle lyfta på duken var den fastfrusen. Lite persilja blev skördat och jag är förvånad att det efter mixningen rymdes i en liten plastburk. I morgon ska skördandet fortsätta och jag tycker faktiskt det är skönt när trädgårds och skördandet är över. Men det känns fint att fylla matkällare och frys med egenhändigt odlade grönsaker..

måndag 5 oktober 2015

19 kilo silkesgarn ska iväg.........

Nu är det packat och ska gå iväg i morgon, Det är ca 19 kilo silkesgarn som ska skickas till tre olika personer. Så småningom så kommer samma mängd mattvarp skickat till mig och det passar bra i det trastillstånd jag är nu och vilken rolig vävvinter det kommer att bli.

söndag 4 oktober 2015

Nästan invintrat

Idag har vi varit ute i stugan på ön för att göra den klar inför vintern. Stugan är invintrad och det är med blandade känslor då vi haft en rolig sommar på ön. Samtidigt är det skönt att stänga stugan och slippa åka över ett blåsigt hav.Allt blev inte klart denna sommar, men då har vi nåt roligt att planera för i vinter, som en fin rabatt framför härbret som vi tagit bort bron från,
Bryggan bogserades in till hamnen där den får ligga infryst under vintern.
En gång till ska vi ut till ön för att byta modem och köra ner båten till Näske där den får göra sällskap med storbåten i båthuset över vintern.

lördag 3 oktober 2015

Trasnörden.............

Jag är en obotlig trasnörd och inne i en trasperiod just nu. Jag sitter på ett ganska stort lager av silkesgarn och så gjorde jag ett inlägg på Vävspolen på facebook om att byta silke mot mattvarp. och det tog sig direkt, så på måndag så ska jag skicka ca 15 kg silkesgarn till två personer och få lika mycket mattvarp tillbaka. kanske gör jag en dålig affär, men det spelar ingen roll då jag har bestämt att nu ska mina intressen inte kosta så mycket och snart kan jag väva mina önskemattor mot att någon annan får det här.

Så rik sååå.....................

Nu har potatisen kommit ur jorden och jag känner att nu lever vi gott en vinter till, och inte bara vi utan även dotterns familj i grannbyn.
En del ger jag bort och min väninna Britta som jag fått mattrasor och vävgarn av ska få få en potatispåse.


fredag 2 oktober 2015

I min egen lilla värld av rosa trasor.........

Äntligen är dom skurna och hoprullade, de trasor som jag fick för några dagar sedan och nu skurit i remsor med rullkniv. Rosa är väl inte min favoritfärg, men tillsammans med andra färger så blir det säkert nåt i framtiden.