fredag 30 september 2016

Snart åker vi till svamparnas paradis där vi ska äta med dotterns familj.

Det ska bli så härligt så och så ska det bli fint väder i morgon så då blir det en svamprunda.


torsdag 29 september 2016

Gul chili på tork.............

Japp, nu är torken nästan fylld med den gula chilin och det känns bra att ha goda kryddor när kylan och snön har kommit.

Hemmagjord tacosås

I morgon ska vi äta tacos tillsammans med dottern, mågen och lille Hugo i lilla stugan vid Skulesjön, och då har jag gjort något jag aldrig gjort tidigare, nämligen egen tacosås, då jag har både har egenodlade tomater och chili som är några av ingredienserna. Själv tycker jag att såsen blev jättegod.
Här är receptet
http://www.matplatsen.net/2009/08/31/1279/
Vill man göra egna tortillas så finns recept här http://www.taco.nu/hemlagade-tortillas/.

Så här på förmiddagen.................

Här nedanför vägen växer den här svampen, scharlakansröd vaxskivling som är kryddig och god. Den ska bli på varma mackor som vi ska ha till middag, inte allt men en del och resten ska förvällas och frysas in till framtida goda middagar.

Möbeltyg till soffa....................

Jag har vävt möbeltyg till den soffa som jag fick köpa av Britta för något år sedan. Nu väver jag möbeltyg till soffan som nu står på logen och planerar att måla vit när jag har någon plats att hålla till på. Igår så hade vi fest på Ödbergska gården i stan där vi även har vår vävstugan, och så gott och trevligt det var och sedan tyckte damerna att jag skulle fortsätta väva på möbeltyget och jag blev jätteglad då jag har mer möbler som jag behöver tyg till.

tisdag 27 september 2016

Äppel päppel ikväll......................

Vi har fått otroligt mycket äpplen i år och har gjort vin på äpplen och vinbär. Ikväll ska det bli äppelmos och så i morgon kanske det blir äppelkakor.

söndag 25 september 2016

Till nästa års ärtodling...................

Nu har jag gjort i ordning ärtorna som ska bli utsäde till nästa års ärt-odling, för tänk så gott det är med fisk, chips och gröna ärtor.
Det blev inte så mycket men räcker gott och väl till det som jag ska odla i pallkragarna utanför växthuset.

lördag 24 september 2016

Stängt för säsongen...............

Idag så stängde vi vår älskade stuga på ön och det är med blandade känslor vi vintrat in stugan. det är skönt att ägna oss åt lilla stugan vid Skulesjön  dit vi ska åka i morgon och plocka svamp. Men samtidigt sorgligt att stänga den stuga som jag har så många fina minnen ifrån.
Vi har kört flera tvättmaskiner, men då det tog lång tid att tvätta alla lakanen så tog jag hem de resterande som nu ligger i tvättmaskinen här hemma.
Och jag säger tack älskade stuga för ännu en fin sommar med släkt och vänner som sällskap. 

Inlagd hel chili

Jag har fått otroligt mycket chili från min vilda chiliodling och därför blir det hel inlagd chili idag då jag vill behålla chilin till de middagarna vi ska ha under vintern.
Receptet på hel inlagd chili får ni här http://www.bbqlovers.se/inlagd-hel-chili/

Snabb svampskörd nedanför vägen....................

Jag tänkte att nu när vi kommit hem, så bör jag gå ner på ängen nedanför vägen och se om dom scharlakansröda vaxskivlingarna kommit upp. Och det har dom så ikväll blir det varma mackor med dom goda svamparna på. Det är en ogödslad äng som bonden i byn inte slår utan det är maken själv som brukar slå den och tack vare det så får vi plocka de goda svamparna varje år.

torsdag 22 september 2016

Äppel päppel idag..................

Jag står och centrifugerar äpplen och ska erkänna att jag är ganska less och hellre vilja ägna mig åt min vävning, Men vi behöver det som går att göra av äpplen som dessutom är gott så det är bara att skära och centrifugera tills det är klart,

Odlingssäsongen går mot sitt slut...............................

Japp nu är det snart slut på den roliga odlingssäsongen här i Västernorrland. Jag har plockat in alla tomater som nu får mogna i stålkorgarna i köksfönstret.
Några fina chiliplantor ska få hamna i krukor och placeras i källaren tills alla chilifrukter har skördats och förädlats till något ätbart.

måndag 19 september 2016

Tidsoptimisten,,,,,,,,,,,,,,,,,

Jag vill så mycket och planerar därefter men inser att min tid inte räcker till. Maken tog in varpan så jag kunde varpa banden till de handdukar jag planerar att väva till lilla stugan vid Skulesjön, men hittar inte spolställningen som antagligen står uppe på logen. Jag tänkte göra svartvinbärsjuice men glömde ta fram bären i tid så det måste göras i morgon istället. Och jag kan bara konstatera att min tid inte räcker till och jag själv är en obotlig tidsoptimist,

lördag 17 september 2016

Äntligen klart..............

Japp nu är några chilifrukter från min vilda chiliodling inlagda och så har det blivit en brunfärgad Sambal Oelek, som fått sin plats i kylskåpet för att börja förtäras om cirka tre veckor. De bruna färgen beror antagligen på att jag använt en rödvinsvinäger.
Nu återstår att ta hand om de äpplen vi plockade innan vi åkte hemifrån. När vi kommer hem i morgon så har säkert fler chilifrukter mognat och måste göras något av.

fredag 16 september 2016

På plats i fjällstugan......................

Nu är vi på plats i fjällstugan och det är jätteskönt att vara efter 37 mil i Volvon.
Solen lyser fint på på Daunatjokko och jag känner hur privilegierad vi är som har detta underbara ställe.

Snåljåpen..................

Japp så känner jag mig när jag tar frö från den vilda chiliodling som jag har i år. Till året chiliodling har jag tagit frö från köpta chili, men det behöver jag inte göra nästa år då jag kan så chili för ett helt regemente om jag vill. Men nästa år ska jag prova att sätt ut några plantor på friland eller i pallkragar.

I skördetid...................

En liten tur upp till odlingar i växthus och land så blev det en del som får följa med upp till fjällstugan där vi ska förgylla våra måltider under helgen.
Sallad, morötter, rödbetor, tomater vaxbönor och chili så klart blev det av dagens skörd.

torsdag 15 september 2016

En chiliförädlingsdag...................

Idag har det varit chili för hela slanten och jag har fortfarande mycket chili att ta hand om. Den chili jag odlat verkar vara heta allihopa och då måste man ha handskar på sig.
En gul chilisås har det blivit och så har vi ätit en het soppa med chili i till middag. 

tisdag 13 september 2016

Morgondagens sysselsättning.........................

I morgon blir det chiliförädling, då jag planerar att göra chilisås och kanske blir det nog mera inlagd chili.

Färdigvävda och färdigsydda..................................

Nu är dom färdigvävda och färdigsydda, kökshanddukarna som blev 15 stycken till antal. Handdukarna ska få sin slutliga plats i stugan på ön och i storbåten. Jag är lite stolt som ritat vävnotan i vävprogrammet WeavePoint. Jag ska inte mangla dom förrän vi öppnar stugan för nästa säsong då vi planerat att vintra in stugan inom en snar framtid. Storbåten står står på land och kommer inte att sjösättas förrän nästa år, så handdukarna får stanna i stugan tills vidare. Men jag är nöjd och planerar att väva likadana till lilla stugan vid Skulesjön, som vi kommer att vara i så länge det går att köra dit. De planerade handdukarna ska då vävas i vitt och lila.
Hankarna, pussande fiskar har jag vävt med brickor som jag tycker passar bra till handdukar som ibland blir blöta. Till handdukarna har jag använt bomull i varp och slagit in ett vackert hemspunnet lingarn. Mönstret kräver 8 skaft och trampor och Hankarna är i bomull, både i varp och inslag.
Vävningen gick som en dans, så snart ska nya handdukar och brickband varpas.

måndag 12 september 2016

Inlagd hel chili................

Nu är det gjort det jag aldrig gjort förut, som att lägga in egenodlad hel chili. Vi får vänta några veckor innan vi kan den avsmaka den chili vi odlat och lagt in. Receptet på inlagd chili får ni här.
http://www.bbqlovers.se/inlagd-hel-chili/

söndag 11 september 2016

Min tid räcker inte till.............................

Nu är det skördetid och jag som glad odlare har en massa i växthus och på friland. Efter en härlig tid i Canada och Alaska så har ogräset växt och jag borde stå på knä i sparrislandet, men sparar det framåt då min tidsomställning återgår till det normala. Jag vet hur privilegierad jag är som har så mycket roligt att sätta händerna i, men nu är det godnatt och vaknar förhoppningsvis pigg för att motta en ny härlig dag.
Här är mina egyptiska luftlökar som jag ska försöka gör något gott av. 

De ska vara handskar på....................................................

De måste vara handskar på på när jag rensar mina heta chilifrukter. Aja Baja för att peta näsan eller klia sig i ögonen när man rensat chili utan handskar. Det är t.o.m olämpligt att torka sig efter ett toabesök om man har chili på händerna som hamnar på papperet man torkar sig med, då det är risk för krigsdans.
Men så gott det är med chili, så lite måste man tåla för att få njuta av den goda heta chilin.

lördag 10 september 2016

Så rik sååå...........................

Jo jag känner mig rik när jag skördat chili, tomater morötter, sallad och persilja till dagens middag. av chilin har jag gjort Sambal Olek och torkat en del. Nu ska jag göra inlagd chili som ska förgylla våra middagar den kommande vintern.

fredag 9 september 2016

Oj oj oj.....................

Oj så mycket chili det är uppe i växthuset, så nu ska det bli Sambal Oelek i stora mängder.
Här har ni receptet.
http://blogg.gastrofy.se/recept/gor-din-egen-sambal-oelek

I nöd...............

Jag är ingen bra planerare och när vädrets makter inte är mig till lags så måste jag ibland köpa saker i nöd. Vi var på kryssning från NewYork för några år sedan och frös förskräckligt då denna huvatröja räddade situationen.
Vid en resa till Tallin förra sommaren så hade jag några ny fina pjux som jag fick skavsår både på hälarna och tårna. I panik så så hittade dessa jag dessa skor med både öppen häl och tå och gav mitt betalkort till maken som betalade skorna, som gav mig en mindre chock när jag såg kvittot 3600:- kostade skorna som var modeskor från Italien. Men sköna är dom och räddade mig från den fasansfulla situation som jag befann mig i.
I vår senaste kryssning från Vancouver till Alaska så glömde jag min regnjacka hos någon av mina Kanadensiska släktingar som vi var hos innan kryssningen. I nöd så hittade jag den här jackan på en butik i Alaska som räddad mig från regn och kallblåst på våra utflykter på olika platser. 
Jag ska erkänna att jag är dålig på att ekipera mig själv och därför blir det inköp i olika nödsituationer.


Hemma igen efter en rolig resa................

Inatt kom vi hem efter en rolig resa i Canada och United States  där vi gjort en kryssning tillsammans med kusinen och hennes man som bor på Vancover Islands. Just nu är jag trött efter tidsomställningen men visar en bild på vad som finns att köpa i Alaska.