söndag 29 november 2009

10 papp för jycken!


10 papp (tusen) kostar den här sötnosen som min syster och hennes make konstapel klang varit och hämtat i Blekinge i helgen. Valpen har charmat oss alla i tjocka släkten, men jag är glad att slippa torka golv varje dag som min syster måste göra den närmaste tiden tills lilla Hella blivit rumsren.

lördag 28 november 2009

Min systers drömhus!


Det här huset vill min lillasyster köpa, men inte hennes make, konstapel klang. Min egen make vill ha 50 000 för att ta emot huset och tycker att hans svägerska ska gå och kolla synen. Men själv skulle jag inte ha något emot att äga huset för visst är det charmigt på nåt vis.

fredag 27 november 2009

Jag har sovit i en garnaffär inatt!


Efter en trevlig kväll här i roslagen hos min syster med god mat och trevligt sällskap fick jag en sängplats nära paradiset, i min storasysters blivande vävrum. Här finns en spirande kreaktivitet, och jag önskar att vi bodde närmare varandra då vi är vävare båda två.

torsdag 26 november 2009

På väg!


På väg till syster yster, och på resan så blir vi kissnödiga vid IKEA. Det som inhandlades var ljus, servetter och 2 kuddar som skall överklädas med hemvävt tyg och bli braskuddar i bastuns relaxdel. En lunch intogs och därefter så drar vi vidare söderut. 14 mil återstår innan vi landar. v

Rollemackor på färden!


Nu blir det Rollemackor på färden söderut till vår storasyster och sambo. Mackorna har fått sitt namn efter min exsvåger Rolle som brukar göra mackorna till sitt reseselskap. Jag har bakat snabba tekakor nu på morgonen, inte så nyttiga med både socker och smör i, men jag smög ner lite kruskakli för att inte avvika från mitt grova jag. På Rollemackor där tekakor är grunden ska finnas följande.



  • Smör

  • Stekt ägg

  • Vitlökssalt

  • Rökt skinka.

Helst ska dom packas i smörgåspapper, men då detta saknas så blir det i en plastförpackning. Sedan ska jag strunta i allt vad nyttigheter heter och bara njuta..............................

onsdag 25 november 2009

Inne i en grov period!


Jag har upptäckt att jag befinner mig i en grov period just nu. Ska jag baka bröd så ska det vara grovt, ska jag göra pastadeg så byter jag ut en del av vetemjölet mot kruska kli. Jag tycker om grovt snickrade möbler, som till exempel Mammas fina gamla bord som vi har i lillstugan på Sörsidan. Byrån som jag fick av chefens dotter var stor, vacker, grovt byggd och helt underbar att färdigställa. Jag väver en del och vad sätter jag upp, jo en grov väv där jag slår in så grovt lin som möjligt.


Vadom detta förstår inte bloggmadammen själv.

tisdag 24 november 2009

Vilka fina knivar!


Nu har jag hämtat kockknivarna som jag köpt på tradera, och vilka fina och vassa knivar. Jag tror jag ska gömma dom i närheten av stortryckkokaren som jag brukar använda när vi köper kött. Jag hatar att använda slöa knivar och alltför ofta blir köksknivarna ett nära verktyg till min otroligt händige lagvigde make. Att ha bra redskap gör halva jobbet tycker jag, och därför ska knivarna endast användas till sitt rätta ändamål som kockredskap.

måndag 23 november 2009

Det här var roligare!


Att få vara i skogen är som medicin för själen tycker jag, så idag blev det en trevlig svamptur med dotter och mini, som till slut fick oss att ge upp och lämna de fina svamparna kvar. Jag tyckte att han gjorde det jättebra som hängde med över stock och sten.

Usch va tungt det går!


Det går tungt med studierna idag, då jag kör fast med instrueringsfrågorna. Men snart kommer dottern och då drar vi ut till kantarellskogen istället för att kämpa med våra studier på var sitt håll.

söndag 22 november 2009

Nu lämnar vi det här!


Nu är helgen nästan slut och det är dags att städa och åka de 37 milen hem. Det känns sorgligt att lämna det här pardiset även om jag vet att det blir att åka upp en gång till före jul. Nu sitter alla glasrutor på plats i bastubyggets relaxdel och badrummet är nästan färdigkaklat. Det blir spännande att vara med på vidareutvecklingen på bastubygget.

Jul i vårt hus!


Nu ska här julpyntas, lite tidigt kanske men nästa gång vi kommer hit är den 2:dra advent och då är det trevligt om det lyser jul i fönstret. Egentligen är jag ingen älskare av julen, då jag tycker att det är ett kommersiellt jippo. Det jag tycker om på julen är musiken, julblommorna och ledigheten. Ledig är jag nog ändå då jag är arbetslös, och då känns inte ledigheten lika lockande. Det jag inte gillar på julen är alla måsten, då det ska städas och inhandlas julklappar. Laga mat är kul men jag tycker inte om allt detta som ska ut och in ur kylskåpet i flera dagar. Pralinerna blir jag bara fet av, men kan inte sluta äta av dom så länge som dom finns kvar. Jag har ingen fantasi då det gäller julklappar och då får presentkort bli lösningen. Det som jag tycker är värt att fira är ljusets återkomst. Här i fjällstugan ser vi solen för sista gången i år. Solen orkar inte upp över Daunatjokko och nästa gång vi ser den är i slutet på januari.

lördag 21 november 2009

Världens bästa man!


Världens bästa man, är han jag är lagvigd med. Jag brukar fråga vad han har för yrke idag, och i dag är han snickare och kaklare, eller vad det heter. Se så fint badrummet i fjällstugan blir.

Ett misslyckande!


Det är bara att se sanningen i vitögat, hur kunde brödet bli så misslyckande i vår nyinköpata bakmaskin? jo det är bloggmadammen, blindstyre som läst fel i receptet och hällt i nästan 3 ggr för mycket vätska. Det gör ont att kasta bort det, snål som jag är. Men det har hänt varit värre än så, det är bara att acceptera. (God kooping förmåga kallas det = förmåga att bemästra svårigheter).

Lågt i tak i Västerbottensfjällen!


Så har vi vaknat och mår bra efter gårdagens svamppastamiddag. Det där med torkade mixade svampar i pastan är inte min egen ide utan något som vi såg i hötorgshallen i Stockholm, när vi var nere på båtmässan i vintras. Apropå svamppastan så hade jag en deciliter torkad svamp på en pastasats med 3 ägg. Av erfarenhet vet jag nu att en halv deciliter räckt då smaken blev ganska stark.

Grått och halvregnigt är det här i Västerbottens fjällen. Jag blev förvånad att sjön fortfarande är öppen. Fjällen syns skymta under en grå himmel och temperaturen visar på 3,7 grader+. Det är underbart skönt att vara här då veden knastrar och brinner i vedspisen och kaffet är färdigt att intas.

Grå sen pastamiddag!


Så är vi äntligen här i fjällparadiset. Dagen som var planerad för studier blev provtagning av elektrolyter, loppisbesök. pastatillverkning, köttfärslimpa, knäckebrödsbakning, fuskstädning och en lång regnig och snöig resa, innan vi till slut landade här för att prova bloggmadamens nya pasta innehållande torkade, mixade trattkantareller mm. Pastan blev grå, men maken åt med god aptit och vi får se om vi överlever natten.


God natt alla ni kära, imorgon vaknar vi förhoppningsvis till en ny spännande morgondag!

torsdag 19 november 2009

En svamptur med trevligt sällskap!


Ja då blev det en svamptur idag igen, denna gång i Skuleskogen nära vår lilla höststuga. Även denna dag fyllde vi våra svampkorgar till bredden och tog en fika på altanen innan vi åkte hemöver till några timmars svamprensning. Extra kul var det för vänninan som plockade trattkantareller för första gången i sitt 50-åriga liv, och fick njuta av det underbara som bara skogen kan bjuda på.

onsdag 18 november 2009

Trattkantarellernas lov!


Jag har lust att sjunga en lovsång till trattkantarellerna som växer i massor här runt omkring. Jag blev bönhörd då snön regnade bort, men vår herre glömde att stänga av regnet så det blev ingen svamptur förren idag. Jag ringde till min kära granne och frågade hur hon hade det.


- fridfullt svarade hon.

-då kanske jag kan störa friden med att föreslå en svamptur nu när det är uppehåll sa jag.

- det blir trevligt sa hon.

En timme senare så vandrade vi iväg till en närliggande skog, och vilket ställe! En timme tog det att fylla våra korgar som sedan till viss del förädlades till goda svampmackor i grannens kök, som blev gott, gott, gott........

Gissa problemet!


    Detta är min frukost, fast jag hellre skulle vilja ha nybakta gifflar, vinerbröd, kaffe eller något annat smarrigt. Gissa varför Bloggmadamen tvingar i sig denna tråkfrukost.

  • Verum hälsofil

  • Proviva fruktdryck

  • Phyllisfrö

  • Linfrö

  • Grov musli

tisdag 17 november 2009

3 dagar kvar!


3 dagar tills vi åker till fjällparadiset. Då har vi antagligen med oss sista rutan till bastubyggnadens relaxdel. Kaminen till samma rum har vi här hemma, innerdörren likaså. De vita gardinerna ligger färdigvävda och osydda uppe i stugan. Den här byggnaden är en dröm som går i uppfyllelse och jag längtar tills vi kan basta där första gången.


Så tänker en livsnjutande bloggmadam.

måndag 16 november 2009

Vilken makapär jag har fått!


Vad jag är glad över den elektriska bobinmaskin som jag fått av dottern och mågen. Den står fortfarande i deras ladugård och ikväll har vi varit dit och kört upp det vackra lingarnet på koner. Jag känner mig så rik när jag packar in garnkonerna i skåpet. Bommulsgarnen har jag i skåpen i källaren och lingarnet har jag upp i det gamla vackra skåpet på övervåningen. Sedan kan jag planera allt jag skall väva av det. Jag är så otroligt priviligerad som har vävningen som intresse och har så många vackra garner att väva av. Jag har en önskan att få hem makapären och placera den här i källaren tills den ska hamna på sin rätta plats uppe i ladugården.

söndag 15 november 2009

10 saker om mig själv!


Jag fick pinnen av min dotter Hanna http://itchi.blogg.se/ där jag ska skriva 10 saker om mig själv som är följande:


1. Jag är en obotlig tidsoptimist. Planerar och stressar på min äkta make som många gånger frågat om jag ska ihjäl honom. Av min mormor fick jag ett ledord i livet som löd "skynn je skynn je, hinn ni nå mer så skynn je".


2. Jag har en studerande sjuka. jag vill sluta studera och ta det lungnt, men mitt inre säger att jag måste läsa för att kompensera mig på nåt sätt. Jag har aldrig kunnat tänka mig att ta en examen i Rehabiliteringsvetenskap och Rättsvetenskap, men nu är det gjort och jag kanske har förlängt mitt liv en smula då forskare säger att högutbildade lever längre.


3. Jag är lite manisk, kommer jag på något som är roligt så vill jag ha mer av det. Ett exempel är vävstolar. Jag har vävstol i fjällstugan, sommarstugan och några i hemmet. I fredags så ringde jag till programmet "sök och finn" och ska snart hämta en "Henning bandvävstol" i Kramfors. Då blir det ytterligare en till samlingen. Att måla gamla möbler är också en mani. Senaste projektet var spegelbyrån som jag fick av min chefs dotter. Men det är ju så trevligt att skapa.


4. Jag är vidskeplig och läser horoskopet varje dag och tror benhårt på det.


5. Jag är lite synsk, då jag hittar borttappade nycklar och mobiltelefoner.


6. Jag är en hamster som mår gott om vedboden är fylld. potatiskällaren fylld och frysboxarna fyllda till bredden.


7. Jag är bortskämd då jag får fika på säng av maken varje helg.


8. Jag tycker inte om julen, då det är ett kommersiellt jippo och en massa måsten. Det blir som vanligt att man ligger i soffan, äter praliner och blir fet.


9. Jag är på gränsen till snål, eller snarare ekonomisk, och hatar att slänga bort saker som går att använda. Jag skulle inte göra som mina döttrar som nyss åkt färja, en till Tallin och en till Riga. Det dom gjorde var att spy upp den dyra maten pga sjögång. Jag min snåla faa:n skulle inte ens ha kostat på mig en dyr middag på ett gungit hav.


10 . Jag är släktkär och älskar mina barn, maken och hela min härliga släkt.


Jag ger nu pinnen till min rara kusin Elisabet http://cikoriatva.blogspot.com/ som ska göra något hemskt i morgon.

Farväl lilla ljuvliga stuga!


Nu är det definitivt slut på sommarstugenöjet. Det är med sorg och saknad vi lämnar lilla stugan vid Skulesjön som vi brukar mysa i på hösten, och ibland även på sommaren . Badrummet är tapetserat och nästa år ska det bli färdigt. Kanske utbyggnaden blir av också om vi får tid och råd.


Så tänker en bloggande tidsoptimist.

lördag 14 november 2009

Ingen svampplockning idag!


Idag hade jag planerat att plocka trattkantareller, men en promenad i skogen visade det omöjliga. Snön ligger blöt och tung och det är omöjligt att se några svampar. Jag hoppas på regn och töväder idag så jag kan plocka i morgon istället.


Bloggmadamen hoppas bli bönhörd.

fredag 13 november 2009

Idag är jag tuff!


Idag är jag tuff och har ringt in till radioprogrammet "Sök och finn" och sökt en bandvävstol som heter Henning och som tillverkade av Brunne snickeri någon gång på 1980-talet. Programledaren sa på skämt att kanske någon dam ringer och vill bli av med sin "gubbe Henning". Jag sa att jag redan har en gubbe och jag fasar för vad maken kommer att säga när han kommer hem, inte för bandvävstolen utan för att jag kallar honom gubbe. Han är ju min älskade gubbe, make eller man vad man nu vill kalla det. Om sökningen lyckades vet jag inte än, men jag har i alla fall gjort ett försök.

torsdag 12 november 2009

Det är fruktansvärt det som hänt!


Jag fick ett mail från en av mina släktingar i Canada där han berättade att hans dotter blivit mördad av sin make. Det är sådant som inte borde hända men händer runt i alla världens länder.




Plugg, plugg, plugg!


Idag är det plugg och det är så jag hoppas kunna bli varje vardag framöver, fram till tentamensdagen. Men jag är trött och undrar varför, jag gör val som detta, och helt frivilligt dessutom.

tisdag 10 november 2009

Föreläsnings och kaminspekulationsdag!


Idag har det varit föreläsningar och alla sa vi lycka till till varandra när vi nu ska plugga inför tentan den 12 december.
Maken körde upp till Umeå då vi skulle titta på vilken bastukamin vi vill köpa till bastun som är under uppbyggnad. Medhavd middag som vi åt hos och med dottern, och äntligen fick hon sin vikskärm som hon fick när hon fyllde år för 2 år sedan. Dottern, hon har en jättefin liten lägenhet ganska centralt i Umeå.


I morgon blir det sovmorgon!


God natt kära ni.....zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

måndag 9 november 2009

Dom hotar med snö!


Usch, dom hotar med snö här till helgen, och det vill jag inte ha. Jag vill fara till det här paradiset och gå i svampskogen både lördag och söndag. Den här utsikten har vi från lilla höststugans altan.

I en öde bussterminal!


Sitter i en nästan tom bussterminal vid sjukhuset i Umeå. Dagen har bestått av föreläsningar och seminarium. Lite tokig sluttid blev det, så jag måste vänta en timme innan bussen går söderut. Stackars maken får jobba över och svälta tills vi får middag vid halv niotiden ikväll. Då är jag lycklig över att ha datorn med mig och kan läsa kusinens och döttrarnas bloggar. I morgon blir det att ta fakirbussen upp hit igen för nya föreläsningar. Jag måste verkligen börja plugga ordentligt för tentan i december. Problemet är att det finns det som är mycket roligare, t.ex. vävningen.

söndag 8 november 2009

Sånt man blir lycklig av!


Idag har vi lämnat ett av våra paradis. På hemvägen så stannade vi till och plockade trattkantareller, och vilket ställe! Vi kunde ha plockat hur mycket som helst. Plikterna hemma kallar så det kanske blir kantarellplock i slutet på veckan, om inte snön kommer förstås. Vill ni se dagens skörd? Gå då in på följande länk.








lördag 7 november 2009

Det är aldrig försent!


För ca 15 år sedan då jag mötte kärleken så hade vi var sin stuga och 2 båtar var. Maken höll då på att renovera sin stuga och hade byggt ut för att göra en hall och badrum. Istället blev det renovering av den stuga jag hade och renoveringen att den här stugan fick vänta. Hallen gjorde vi i ordning för några år sedan, men nu ska det bli badrum här. Nästa sommar ska vi bränna ner utedasset och det skall bli jättebra här i den lilla mysiga stuga vid Skulesjön där vi får vara alldeles ensamma. Som sagt var det är aldrig för sent.

fredag 6 november 2009

Fredagsmorgon läsning!


Fredagsmornarna är härliga här hemma då man kan sitta med sin kaffekopp och njuta av 3 tidningar som ÖA, ATL och Land.


I tidningen Land läser jag följande historia:


-Jag ska köpa gardiner till min dator idag


-Man köper inte gardiner till datorer!


-Men hallå! Jag har Windows!

torsdag 5 november 2009

Va dom reser mina flickor!


Dom är på resande fot, båda mina döttrar. Hanna är i Tallin eller på väg hem. Lotha åker med make och makens jobb till Riga idag. Men vi Make, katt och jag själv har det bra i hemmets lugna vrå. Möjligen blir det en tur till lilla höststugan som ligger ca en mil härifrån till helgen efter att ha matat dotterns kissemissar.

Lurad eller snuvad!


O vad jag känner mig lurad! Jag har lämnat ett mera vintrigt Vilhelmina bakom mig och hoppas på en lång och mild höst här hemma där jag ska tillbringa många timmar i svampskogen. Vid uppvaknandet så ser jag ett vitt snötäcke ligga över åkrarna här.


Ett konstaterande är att det inte blir någon svamptur idag.

onsdag 4 november 2009

En till blogg!

Jag är arbetslös just nu och tänker inte spy galla över min situation i denna blogg. Har därför skaffat en till blogg med detta forum. Den som är intresserad kan titta in på den.


http://www.mellansystern-arbetslos.blogspot.com/

Hemma vid!


Så är man i hemmet och vet inte riktigt vad man ska börja med. Plockar ur diskmaskinen och tittarut över vyn från köksfönstret och tänker att här hör jag hemma.
Rattar Volvon till stan, besöker studentbibliotek, anmäler mig arbetslös på arbetsförmedlingen, handlar kläder med sonen och när han föreslår att vi ska fika säger jag inte nej. Kaffe och en morotskaka kanske kan ge mig styrka åter, att gå på seconhand och köpa skjortor till maken.


Rattar volvon söderut igen och handlar och hämtar paket på hemvägen, skapar sedan en till blogg där jag ska spy ut mina känslor över min arbetslöshet. Får ett gulligt sms från min arbetskollega Pernilla i Vilhelmina och då svallar känslorna över igen.
Maken kommer och vi öppnar paketen jag hämtat ut. Jag har en förkärlek till pärlfranslampor och har köpt 2 stycken på tradera en som skall vara här hemma och den andra ska få sin plats över det gröna bordet som skall få sin slutliga plats i bastuns relaxdel.
Det är väl tillåtet att drömma lite om det som är på gång.

tisdag 3 november 2009

Mat för en lat!


Hemma igen efter att ha jobbat på annan ort i lite mer än ett år. Via juppisamtal med maken så beslutades att vi köper var sin hämtpizza på hemvägen. Mätt och belåten så undrar jag vad vi ska göra efter maten. Mitt förslag är att gå ner i källaren och mysa vid vävstol och elektronik. Makens förslag är framför TV:n. Jag klipper mattrasor och maken köper kamin till bastun via nätet.


Godnatt säger bloggmadammen som ska sova hemmavid ikväll och flera nätter framöver.

måndag 2 november 2009

Sista natten i Vilhelmina!


Så är det dags för sista natten här i Vilhelmina. Min lilla lägenhet är tömd, urstädad och utflyttad från. De två sista nätterna bor jag i Lundqvist stugmotell, där standarden är god och hyresvärden mycket trevlig. I morgon vid den här tiden så är jag i hemmet som ligger 25 mil söderut. Då börjar en ny fas i livet, som både är skrämmande och efterlängtad. Skrämmande pga. vad arbetlösheten kommer att innebära, efterlängtad då jag får vara bland mina nära och kära och kanske äntligen kan ta mig i kragen och plugga på lite innan tentan som skall genomlevas i december. En uppsats ska även skrivas före examination i början på januari. Hur som helst så har jag gjort mina egna val, och man måste väl leva det liv man har fått.
Godnatt alla kära...........................

Avskedets stund är nära!


En dag kvar innan jag slutar mitt roliga jobb som jag haft i lite mer än ett år här i Vilhelmina. Idag hade mina underbara jobbarkompisar fixat avskedsfika med en god äppelkaka som kanslisten Ulrika har bakat. Oj vad jag kommer att sakna dom. Jenny, Pernilla, Karin och Ulrika. Samtidigt är jag glad och lycklig att få flytta hem igen till de mina, nära och kära.
På onsdag blir jag arbetslös och kommer då att starta en arbetslöshetsblogg, där jag ska skriva av mig mina tankar om jobbsök, glädje och besvikelse, och kanske om längtan tillbaka till det roliga jobb jag haft här.
I morgon blir det avsked med ledningsgruppen och jag gissar att det blir lika känslosamt som idag.

söndag 1 november 2009

Med rätt att drömma!


Visst kan man drömma om att när bastubygget är färdigt då ska vi sitta i relaxdelen och titta ut över sjön och fjällen. Nu sitter rutorna på plats och varje gång vi åker upp till stugan så hänger släpvagnen med fylld med byggmaterial, och det är hur roligt som helst när drömmen blir till verklighet.

Inglasad!


Nu sitter dom där glasrutorna i bastuns relaxdel. Tungt var det och då är man lyckligt lottad över att ha en traktor som kan göra grovjobbet. Det ska bli jättespännande när vi kan börja jobba inomhus och se paradiset byggas upp. En glasruta saknas pga. krasch. Den nya rutan har vi med oss när vi kommer tillbaka hit om 3 veckor.