Så här i blåbärstider så majlar jag runt några recept som jag tycker är bra. Så varsågoda alla ni som liksom jag tycker om att vistas i skogen så här i bär och svamptider.
MANDELBLÅBÄRSKAKA
För 4 personer.
Ingredienser
50 g smör
3/4 dl socker
1 ägg
1 dl vetemjöl
3/4 msk citronsaft
FYLLNING:
21/2 dl blåbär
1/2 dl socker
1 dl vispgrädde
1 ägg
1/2 dl hackad mandel
TILL SERVERING:
1 1/2 - 2 dl vispgrädde eller
1 paket ( 1/2 liter ) vaniljglass
3/4 dl socker
1 ägg
1 dl vetemjöl
3/4 msk citronsaft
FYLLNING:
21/2 dl blåbär
1/2 dl socker
1 dl vispgrädde
1 ägg
1/2 dl hackad mandel
TILL SERVERING:
1 1/2 - 2 dl vispgrädde eller
1 paket ( 1/2 liter ) vaniljglass
Gör så här
Rör smör och socker pösigt. Tillsätt ägg, mjöl och
citronsaft.
Tryck ut degen i en ugnsäker form och låt den gå upp lite på kanterna. Blanda blåbär och socker och lägg bären på degen i formen. Vispa grädden tjock och vispa upp ägget, blanda ihop och häll blandningen över bären. Strö mandel över. Grädda kakan i 175º i 30-35 min.
Servera mandelblåbärskakan med mjukvispad grädde eller något smält vaniljglass.
Tryck ut degen i en ugnsäker form och låt den gå upp lite på kanterna. Blanda blåbär och socker och lägg bären på degen i formen. Vispa grädden tjock och vispa upp ägget, blanda ihop och häll blandningen över bären. Strö mandel över. Grädda kakan i 175º i 30-35 min.
Servera mandelblåbärskakan med mjukvispad grädde eller något smält vaniljglass.
Blåbärsdricka
Ingredienser
3 liter blåbär (behöver inte rensas)
2 liter kokt avsvalnat vatten
2,5 msk vinsyra eller citronsyra
2,5 kg socker
Gör så här
Slå vattnet över bären, blanda i vinsyra eller
citronsyra. Låt stå kallt i 3 dagar.
Sila av och tillsätt 2,5 kg socker ( ta
gärna mindre). Fyll på flaskor och förvara svalt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar