onsdag 8 januari 2014

Inte vidare smart uttänkt...............

Jag har krupit under min gamla Öxabäckvävstol för att knyta upp lattor och trampor och tycker att det inte är vidare smart att ha krokar istället för hål i lattor och trampor. Det känns som om jag utövar blindskrift då jag måste känna mig fram för att knyta upp rätt, och svär tyst för mig själv. På de tidiga exemplaren av Öxabäckvävstolarna så fanns det ochså  fastskruvat en massa järnskrot på tramporna som skramlade när man väver. Dom har jag tagit bort och har borrat hål istället.
Nu har dom bättrat sig, då min minsta och nyaste Öxabäckvävstol som jag har i köket har samma system som Glimåkra och Bergåvävstolar.
Jag har en stor Öxabäckvävbävstol uppe i ladugården som jag fått och inte använt ännu, och även på den så har dom ändrat skaft och trampor till det nya systemet som på bilden ovan. Efter lunch så ska jag göra färdigt uppknytningen och jag är jättenyfiken på resultatet. Sedan ska jag inte döma ut Öxabäckvävstolarna helt för dom är helt underbara att väva på.
  

3 kommentarer:

 1. Håller inte med dej. Det är väldigt enkelt att knyta upp trampor med "ringar" på Öxabäcks vävstolar. Vill absolut inte ha samma system som på Glimålra med en massa splintar som måste justeras och som lossnar när man väver.
  Vad jag vet har inte Öxabäck ändrat system på vävstolarna.

  SvaraRadera
 2. Jag instämmer med Birgitta. Jag har satt dit ringar på min Glimåkra.
  Men inget är rätt eller fel, bra att vi tycker olika tycker jag.
  Hälsningar Monika

  SvaraRadera
 3. Hej igen, Problemet är att sätta dit sprintarna under tramporna och jag vet inte om det finns något smart sätt att ändra det på. Den bild med sprintar är på min Öxabäck som jag har i köket och väver plattväv på

  MVH Barbro

  SvaraRadera