fredag 20 april 2012

I våra gömmor!

För några år sedan fann vi denna lilla linhärva i huset där vi bor och är min mans föräldrahem. Det var fröken Sara Katarina Johansson som vid 67 års ålder deltagit i en spinntävling vid Sundsvallsutställningen 1928. På etiketten som är fäst vid garnhärvan står No 1, vilket kan betyda att makens släkting som bodde i Gerden, Nätra socken var en mycket duktig spinnerska och vann tävlingen.
Ett tag tänkte jag spola upp garnet på en plåtbobin, men det är så tunt så tunt och jag vet inte om garnet skulle hålla. Nästa tanke var att garnet skulle förpassas till lådan där jag förvarar lin som skall knytas in i den linnerya som står på tur att vävas.
Men nej, nu har jag beslutat att den vackra lilla linhärvan ska monteras på en linklädd träplatta och placeras i min framtida vävstuga för att beskådas och beundras av textilintresserade personer.

2 kommentarer:

 1. Det tycker jag var det bästa förslaget!
  Jag kan inte så mycket om spinning, och det kan mycket väl va så att hon vann, men ett alternativ kanske kan va att numret betyder en viss tjocklek/tunnhet på garnet....?
  Mycket fint är det i alla fall och roligt med lappen, verkligen.
  ha den du till lyst.
  Hälsningar Monika

  SvaraRadera
 2. Jag tänker att en tråd som sparats på på det viset förtjänas att sparas vidare. Och det tänker jag att monteringen av härvan på platta är ett stiligt sätt att göra det på.

  SvaraRadera